Австралийски учени са установили, че птици, живеещи в близост до

...
Австралийски учени са установили, че птици, живеещи в близост до
Коментари Харесай

Гълъбите пренасят бактерии, устойчиви на лекарства

Австралийски учени са открили, че птици, живеещи наоколо до индивида - чайки, пингвини, гълъби, могат да придвижват устойчиви на медикаменти супербактерии, които крият рискове за хората и предизвикват съществени инфекции, оповестява уеб сайтът Физ.орг.

Специалистите са провели проучването си на Пингвиновия остров наоколо до Пърт, Западна Австралия. Резултатите от него демонстрират, че всяка втора чайка и всеки десети пингвин или гълъб е преносител на рисковата бактерия Ешерихия коли.

Учените допускат, че бактериите попадат в тялото на чайките посредством боклуци - птиците са склонни да ровят в боклука, оставен от хората. След това те евентуално предават микроорганизмите на други типове птици и назад на хора и домашни животни.

Изследователите означават, че бактериите, пренасяни от птици, предизвикват съществени инфекции при хората, да вземем за пример на пикочните пътища и сепсис.

Учените допълват, че в случай че бактериите не престават да циркулират в дивата природа, това ще редуцира времето, в което значими антибиотици към момента ще бъдат ефикасни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР