Австралийски учени използват най-големия ускорител на частици в южното полукълбо,

Австралийски учени използват най-големия ускорител на частици в южното полукълбо, ...

Ускорител на частици търси убиец за COVID-19 в Австралия.Австралийски учени използват най-големия ускорител на частици в южното полукълбо, за да помогнат за бързо проследяване на откриването на ваксина срещу COVID-19. Австралийският синхротрон в Мелбърн използва интензивни рентгенови лъчи, излъчвани от електрони, преминаващи през ускорителя, за да изследват ключовите протеини във вируса, заяви програмният директор Андрю Пийл, цитиран от БГНЕС.

Действайки като вид микроскоп, ускорителят позволява на изследователите да конструират 3-D карти на атомно ниво на протеините, така че да могат да разработят лекарства, които се свързват с вируса, потенциално предотвратяващи или лекуващи болестта.

"Ние насочваме светлината върху протеините и светлината, която се разпръсква от тях, ни казва къде е всеки атом в протеиновата молекула (на COVID-19)", каза Пийл.

"Трябва да знаете как изглежда протеинът, за да можете да проектирате лекарство, което да се прикрепи към него", добави той.

„Това е като да проектирате ключ за заключване, трябва да знаете размерите на отвора за ключалката.“

Изследователи от цял свят изпратиха на екипа в Мелбърн десетки проби от протеини, които според тях могат да се свържат с вируса COVID-19 по начин, който би могъл да сведе до минимум или да предпази от болестта, каза Пийл.

"Използвайки нашата технология, в рамките на пет минути можете да разберете защо дадено лекарство действа или не работи при свързването към протеина на COVID-19", каза Пийл, оприличавайки процеса на завършване на пъзел.

Проектът, финансиран от правителството, се надява, че технологията за бързо проследяване ще съкрати нормалното време за разработка на ефективни ваксини./ actualno.com

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html итук
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> -->``реклама
``реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа