Австралийски съд осъди собственика на Facebook Meta Platforms да плати

...
Австралийски съд осъди собственика на Facebook Meta Platforms да плати
Коментари Харесай

Австралия глоби Meta с 14 милиона долара

Австралийски съд осъди притежателя на Фейсбук Meta Platforms да заплати санкции на обща стойност 20 милиона австралийски долара (14 милиона щатски долара) за събиране на потребителски данни посредством приложение за смарт телефон, рекламирано като метод отбрана на поверителността.

Федералният съд на Австралия също подреди на Meta, посредством своите дъщерни сдружения Фейсбук Israel и към този момент прекратеното приложение Onavo, да заплати 400 000 австралийски $ правосъдни разноски на Австралийската комисия за конкуренцията и потребителите (ACCC), която заведе гражданското дело.

Глобата завършва една част от правните проблеми на Meta в Австралия, свързани с обработката на потребителска информация след експлоадирането на глобалният скандал обвързван с Cambridge Analytica, относно корист с  поверителни данни по-време на изборите в Съединени американски щати през 2016 година

Meta към момента е изправена пред цивилен правосъден иск от Службата на австралийския комисар по информацията заради връзките си с Cambridge Analytica в Австралия.

Решението от сряда беше взето по отношение на услугата за виртуална частна мрежа (VPN), Onavo, която е била рекламирана като благонадежден метод за опазване на персонална информация. VPN услугите прикриват самоличността на потребителя в интернет, като дават на компютъра му друг онлайн адрес.

Въпреки това, Фейсбук употребява Onavo, за да следи и събира данни свързани с местоположение, време и колко често потребители употребяват други приложения за смарт телефони и уеб страници, сподели съдията Уенди Ейбрахам в документално решение.

" Неуспехът да се създадат задоволително разкрития... може да е лишил десетки хиляди австралийски консуматори от опцията да създадат осведомен избор по отношение на събирането и потреблението на техните данни, преди да изтеглят и/или употребяват Onavo Protect ", написа Ейбрахам.

Тя добави, че съдът е може да санкции Meta със стотици милиарди долари, тъй като австралийците са изтеглили приложението 271 220 пъти и всяко нарушаване на закона за отбрана на потребителите води до санкция от 1,1 милиона австралийски $, само че " нарушаванията могат да се характеризират като едно държание ".

Глобата беше контрактувана от двете страни, но  " носи със себе си задоволителна тежест, с цел да се подсигурява, че сумата на наказването не е такава, че да бъде обсъждана... просто като допустима цена за правене на бизнес ", написа тя.

Meta, която направи световни доходи от 116 милиарда долара миналата година, съобщи в изказване, че ACCC е признала, че в никакъв случай не се е стремяла да заблуждава клиентите си и през последните няколко години са основали принадлежности, които да предоставят повече бистрота и надзор върху това по какъв начин се обработват техните лични данни.

В изказване ръководителят на ACCC Джина Кас-Готлиб сподели, че австралийските консуматори би трябвало да могат да създадат осведомен избор за това какво се случва с техните данни въз основа на ясна информация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР