Австралийски изследователи се опитват да създадат "суперводорасли", които да спасят

...
Австралийски изследователи се опитват да създадат "суперводорасли", които да спасят
Коментари Харесай

Генномодифицирани суперводорасли ще спасят кораловите рифове

Австралийски откриватели се пробват да основат "суперводорасли ", които да спасят кораловите рифове от изгубване.

Специалисти от университета на Нов Южен Уелс, Австралия се борят да предотвратят обезцветяването на кораловите рифове, благодарение на генното инженерство, написа уеб сайтът Doon Wire.

Изследователите настояват, че са съумели да разпознават гени във тип микроводорасли, наречени Symbiodinium и в този момент ще ги употребяват, с цел да запазят неповторимите океански екосистеми, които са застрашени от изгубване.

 Уникалният биоматериал, върху който учените са съсредоточили своите старания, в действителност е част от кораловите рифове и живеят в симбиоза с коралите. Заради световното стопляне, замърсяването на океаните и намесата на индивида в природата обаче, те мъчно извършват функционалностите си. Чрез фотосинтеза, Symbiodinium основават молекули, с които се хранят коралите. Това способства за растежа на коралите и за образуването на коралови рифове.

 Чрез техники на генното инженерство учените се надяват да усилят устойчивостта на мъничките водорасли към стоплянето на океаните, породено от климатичните промени и по този начин да спасят и рифовете.

Според Рейчъл Левин от Университета в Нов Южен Уелс, Австралия информацията за Symbiodinium е нищожна, защото никой не ги е проучвал в детайли до в този момент.

"Symbiodinium е доста необикновена биологична единица, което ги прави несъвместими с към този момент откритите способи и практики за генно инженерство ", изяснява Левин.

"Ето за какво ние се стремим да преодолеем това затруднение като организираме нови генетични разбори, с цел да реализираме нужните резултати и да помогнем на кораловите рифове ", добавя тя.

Ако опитите им се увенчаят с триумф и основат генномодифицирани Symbiodinium, учените ще могат да "засаждат " новите микроводорасли на повърхността паралелно до най-големите коралови рифове.

Екипът има вяра, че по този метод освен могат да спасят кораловите рифове, само че и доста да усилят продължителността на живот на коралите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР