Австралийската полиция е арестувала трима мъже, за които се предполага,

...
Австралийската полиция е арестувала трима мъже, за които се предполага,
Коментари Харесай

Австралийската полицията арестува трима предполагаеми атентатори в Мелбърн

Австралийската полиция е арестувала трима мъже, за които се допуска, че са подготвяли терористичен акт в Мелбърн, предадоха международните организации.

3 men charged with planning terror attack in Melbourne https://t.co/uPZfFyveJq via @timesofisrael

— reuben poupko (@poupko) November 20, 2018

Three charged over alleged Melbourne terror plot https://t.co/3idMtGRoCdpic.twitter.com/W7IrKuIay4

— 24matins.uk (@24matins_uk) November 20, 2018

BREAKING: three men (including these two pictured) accused of plotting the latest Melbourne terror attack have been brought before court for the first time. More @theheraldsun soon. pic.twitter.com/WvgokFLDTj

— Shannon Deery (@s_deery) November 20, 2018

Арестите стават седмица откакто мъж умъртви един човек в града в нахлуване, което полицията разгласи за терористичен акт. Тримата обвинени са арестувани тази заран локално време. Те са на 30, 26 и 21 години. Тримата са австралийски жители от турски генезис. Те се опитвали да се снабдят с полуавтоматични пушки, с цел да извършат офанзивата. Полицията работила бързо, с цел да предотврати осъществяването на терористичния проект. Тримата мъже възнамерявали да нападат доста посещавани от хората места в Мелбърн.

„Ако не бяхме работили бързо, с цел да предотвратим тази офанзива, следствията щяха да бъдат ужасяващи“, сподели Йън Маккартни, представител на австралийската полиция.

„Те сигурно са се въодушевили от Ислямска страна, само че са нямали никаква публична връзка с каквато и да е организация“, сподели полицейският комисар Греъм Аштън.

„Смятаме, че сме обезвредили опасността, която представляваше тази група и че тази опасност не се простира оттатък групата“, добави той.

Тримата мъже са били следени още от март. По-късно през днешния ден те ще бъдат упрекнати публично и в случай че виновността им бъде приета в съда, те могат да получат доживотна присъда.

Нито един от тримата не е имал в предишното проблеми с правораздаването, само че техните паспорти са били отнети, с цел да им се попречи да се причислят към въоръжени групировки в чужбина. Двама от тримата задържани са братя, прецизира полицията.

Австралия, която е корав съдружник на Съединени американски щати, изпрати военни в Афганистан и Ирак и е под висока степен на паника от 2014 година за риск от офанзиви от „чужди бойци“, връщащи се вкъщи от зоните на спор в Близкия изток и от поддръжници на ислямистите.

По-рано този месец роден в Сомалия мъж подпали пикап с газови бутилки в центъра на Мелбърн и след това намушка с нож трима души, като умъртви един от тях, преди да бъде убит от полицията. Ислямска страна пое отговорност за офанзивата.
От 2014 година Австралия упрекна 90 души в границите на 40 антитерористични следствия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР