Австралия се разгневи на България по случая Полфрийман и на практика обвини

...
Австралия се разгневи на България по случая Полфрийман и на практика обвини
Коментари Харесай

Австралия официално се разгневи на България заради Полфрийман

Австралия се разгневи на България по случая " Полфрийман "  и на процедура упрекна в неистина българските управляващи. Това излиза наяве от обява в австралийския  " Сидни морнинг хералд ", който се базира на публична позиция на представител на австралийското външно министерство, написа novinui.bg. 

" Австралийското МВнР обвини българското държавно управление в неправилна интерпретация на коментара на австралийския дипломат за Джок Полфрийман ", написа изданието и разяснява, че напрежението сред двете страни се изостря поради австралийския жител, арестуван в България. Медията споделя по какъв начин във вторник австралийският посланик Джон Филп се е срещнал с публични български представители във връзка делото на Полфрийман. Припомня се, че след правосъдното решение за предварителното освобождаване на наказания за осъществено в София ликвидиране младеж австралийският външен министър Марис Пейн е лобирала пред българското държавно управление за връщането в родината му. Миналата седмица тя сподели, че Австралия ще е доста разтревожена, в случай че " фактори отвън естествените правни правила, настоящи в България, играят роля в тази ситуация ".

" В коментар, който наподобява опонира на казаното от сенатор Пейн, българското Министерство на правораздаването популяризира изказване след визитата на Филп, в което се загатва, че Австралия няма терзания по отношение на правния развой към Полфрийман. Според Ей Би Си в изказването на българския правосъден министър се показва, че " Австралия е наясно, че сега всичко в процедурите е съгласно българските закони и няма отклонения в юридическия развой ". Но в изказване, което отвърна българското държавно управление, представител на австралийското Външно министерство споделя, че Филп е " повторил твърдата позиция на Австралия, че бихме били загрижени, в случай че други фактори с изключение на правните процедури въздействат върху случая " Полфрийман ", написа още австралийското издание. " Филп изрази и терзанията на Австралия, че правните учредения за продължаващото задържане на Полфрийман остават неразбираеми и че откакто има правосъдно решение за предварителното му освобождение, той би трябвало да бъде освободен и да му бъде разрешено да се върне в Австралия ", споделя представителят. " Г-н Филп определено не е употребявал думите, които е представен да споделя. Той също по този начин показва и други терзания, в това число е показал и риска от външен напън, който би могъл да повлияе на изхода, а това, както и преди сме подчертавали, е от изключително значение за Австралия ", се посочвало още в изказването на австралийското Министерство на външните работи, представено от " Сега ".

Ден по-рано новината за срещата сред австралийския посланик и българския министър на правораздаването бе разпространена в публично известие на българското Министерство на правосъдието. Именно в него Филп бе представен да споделя, че " благодари на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и съответно през годините във връзка със сигурността и сигурността на австралийския жител, излежаващ присъда у нас ". Пак там се твърдеше и че той е споделил: „ Австралийската страна е наясно, че и сега всичко се развива съгласно българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството “. Бяха му приписани и думите, че към този момент е публикуван паспорт на Полфрийман, само че документът нямало да му бъде възложен до привършване на правосъдния проблем. Така от думите на посланика излезе, че той, от една страна, благодари на българските управляващи, а от друга, че им спомага да не пуснат Полфрийман, като не му дава паспорта. Очевидно точно това е разгневило и австралийските публични управляващи.

В същото време се появи и позиция на австралийската външна министърка Марис Пейн, изпратена до Българска национална телевизия. В нея тя показва, че " Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще поддържа бързото му овакантяване на България веднага откакто бъде освободен ". Пейн приканва за гаранции, че сънародникът й получава обективен процес в сходство с българското законодателство. Австралийският външен министър показва и угриженост, че наказаният за убийството на Андрей Монов е арестуван в миграционен център, откакто е освободен от пандиза. Подчертава също, че ще бъде още по-силно разтревожена, в случай че незаконови аргументи забавят освобождението. В писмото си до " По света и у нас " австралийският външен министър декларира, че продължава да следи от близко правосъдния развой по случая  " Полфрийман ".

„ Това е консулски и правосъден проблем. Изчаква се решението. Не бива това да въздейства на двустранните връзки на България и Австралия. Нека да оставим българската правосъдна система да си свърши работата.  В този миг, до момента в който съдът не се произнесе, Полфрийман не може да напусне страната “, съобщи във вторник в предаването " Лице в лице " по бТВ външният министър Екатерина Захариева.

По време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк преди две седмици Пейн изиска среща със Захариева по случая, само че такава не се състоя. Според Захариева повода била, че нейната стратегия била " цялостна от седмица, тъй че напълно за малко просто се ръкувахме ".  " Тя сподели, че имат проблем, аз помолих да се извърнат по консулски път, в случай че имат нещо да питат. Но по този начин или другояче среща не е имало ", бе безапелационна Захариева. Но съгласно австралийски медии двете първи дипломатки са разискали тематиката. Си Би Ес заяви, че Пейн е изразила паника пред Захариева, че " австралиецът към момента е зад решетките, въпреки да е освободен предварително. "

Българските управляващи да изяснят какви са законовите учредения за задържането на Джок Полфрийман в лагера за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци или да го освободят неотложно. Това призовава базираната в Ню Йорк неправителствена организация „ Хюман райтс уоч “. „ Правото да се напуща която и да е страна е главно право и всяка рестрикция би трябвало да е законово аргументирана “, се споделя в позицията. Организацията припомня, че основният прокурор Сотир Цацаров е изискал условното предварително освобождение на Полфрийман да се преразгледа от Върховния касационен съд (ВКС), макар че решението на Софийския апелативен съд по закон е дефинитивно. „ Полфрийман беше освободен с решение на съд, което не предстои на обжалване. Той има документи и самолетен билет. Австралия желае да го прибере. Защо той към момента е арестуван “, казва Лидия Гал, юрист от програмата на „ Хюман райтс уоч “ за Източна Европа и Балканите. „ Върховенството на закона значи, че не може просто да се затварят хора и да им се не разрешава да напущат страната единствено с цел да се покаже нещо. Трябва да има ясни законови учредения или това е нелегално. “ Организацията твърди, че на 4 октомври тя е изпратила писмо с въпроси до министъра на вътрешните работи и до основния прокурор, само че отговор към момента не е получен.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР