Австралия призова учените от цял свят да помогнат за спасяването

...
Австралия призова учените от цял свят да помогнат за спасяването
Коментари Харесай

Австралия призова учените от цял свят да спасят Големия бариерен риф

Австралия прикани учените от целия свят да оказват помощ за спасяването на Големия бариерен риф, като даде обещание финансиране от два милиона австралийски $ (1.6 милиона щатски долара) за намиране на оптимални решения, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира Агенция Франс Прес и ДПА.

В първичната проучвателна фаза могат да бъдат присъдени до 250 000 австралийски $. Един милион австралийски $ ще бъдат дадени за най-хубавия план за доказване на концепцията - етапа, в която учените създават и тестват предлагането решение за интервал до 12 месеца.

Големият бариерен риф е най-големият конгломерат от коралови рифове в света. Той е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие и приютява милиони морски типове. Това е и основната туристическа атракция на Австралия, която носи годишно към 6.4 милиарда $.Покачващата се температура на водата и утежняването на средата провокират избелване на коралите в необятен мащаб от две години.

През април предходната година учените споделиха, че шансът за спасяването на Големия коралов риф е дребен. Те предизвестиха, че в случай че не бъдат взети ограничения против световното стопляне, рифът ще бъде погубен до няколко десетилетия. Случаите на т.нар избелване на коралите са зачестили през последната година, били са доста съществени и са засегнали към този момент над две трети от Големия бариерен риф в Австралия.

Предложенията би трябвало да зачитат ползите на туземците и локалните поданици, както и на посетителите, туристическите оператори, риболовните компании и риболовците. Миналата година австралийското държавно управление едвам избягна Големият бариерен риф да бъде разгласен за заплашен от ЮНЕСКО, като даде обещание да задели два милиарда $ за ограничения за опазването и ръководството му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР