Австралия обмисля дали да признае Йeрусалим за столица на Израел

...
Австралия обмисля дали да признае Йeрусалим за столица на Израел
Коментари Харесай

Австралия обмисля признаването на Йерусалим за столица на Израел

Австралия обмисля дали да признае Йeрусалим за столица на Израел и да реалокира посолството си от Тел Авив там, обяви министър-председателят на страната Скот Морисън, представен от Би Би Си.

Свещеният град, одобряван за столица и от евреи, и от палестинци, бе приет за столицата на Израел първо от Съединени американски щати с решение на президента Доналд Тръмп от декември 2017 година, които реалокираха дипломатическата си задача на 14 май 2018 година - в деня на 70-ата годишнина на страната Израел.

Решението на Съединени американски щати привлече остри рецензии от държавници в Саудитска Арабия, Германия, Франция и изключително Турция, както и ескалация на напрежението сред палестинци и евреи. Общото заседание на Организация на обединените нации осъди решението на Съединени американски щати и прикани страната да го анулира, а ден преди гласуването министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху назова Организацията на обединените народи " къща на лъжите ".

В отговор на Тръмп Турция разгласи, че мести посолството си в Източен Йерусалим, с цел да подчертае, че градът е столицата на Палестинската автономност, и прикани и останалите страни да сторят същото. След Съединени американски щати обаче решения за пренасяне на посолствата им от Тел Авив в Йерусалим взеха Гватемала, Парагвай и Чехия.

Впоследствие Съединени американски щати постановиха несъгласие на проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел, а Тръмп заплаши със прекъсване на парите от Щатите за всички страни, които гласоподават ЗА.

В прочувствена тирада непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли съобщи в тирада пред Съвета за сигурност: " Никой няма да споделя на Съединени американски щати къде да е посолството ни! Обвиненията, че разрушавам мира в Близкия изток са засегнатост, която може да коства скъпо на палестинците и която няма да бъде забравена. Тя демонстрира, че Организация на обединените нации повече вреди, в сравнение с оказва помощ на близкоизточния кротичък развой ".

Хейли подаде оставка на 9 октомври 2018 година, а президентът Тръмп оцени високо работата ѝ и акцентира, че тя е желала да се отдръпна от няколко месеца. Хейли напуща поста непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации в края на актуалната година.

На фона на острата дискусия по може би най-чувствителния въпрос сред Израел и палестинците австралийският министър председател акцентира, че страната му остава ангажирана с решаването на двустранния спор сред Израел и Палестинската автономност. Опозицията изтълкува думите му като " излъган " ход преди решаващи избори.

Морисън съобщи още, че ще се съветва с министрите от държавното управление си и други страни, преди да вземе каквото и да е решение.

" Ангажирани сме с постигането на двустранно решение, само че, почтено казано, няма изключително положително развиване - не е реализиран огромен напредък ", разяснява той пред кореспонденти.

Израел приема Йерусалим за своя столица, а Палестинската автономност счита Източен Йерусалим за своя територия и столица на страната си, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации също приема Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

Заради неразбираемия статут на Йерусалим, при основаването му посолството на Съединени американски щати е ситуирано в Тел Авив. През 1995 година Съединени американски щати одобряват закон за преместването на американското посолство в Йерусалим. Тъй като договарянията сред израелските и палестинските управляващи не реализират резултат, преместването е отлагано на всеки 6 месеца.

Доналд Тръмп подписа решение за отсрочване на 1 юни 2017 година и изясни, че това " усилва оптимално възможностите за реализиране на съглашение сред Израел и палестинците ". Белия дом разгласи, че преместването на посолството в Йерусалим е неизбежно. " Въпросът не е дали това ще се случи, а по кое време ", се споделя в изказването.

На 6 декември 2017 година Тръмп подписа преместването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР