Австралия финализира законодателните си планове, с които цели да накара

...
Австралия финализира законодателните си планове, с които цели да накара
Коментари Харесай

Австралия задължава Facebook и Google да плащат на медиите за новинарското им съдържание

Австралия завърши законодателните си проекти, с които цели да накара Фейсбук и Гугъл да заплащат на локалните медии за новинарското наличие, което се популяризира посредством платформите - първият сходен ход в света, целящ да отбрани самостоятелната публицистика, който срещна мощно опълчване от софтуерните интернет колоси, написа Reuters.

Според законодателните оферти, които ще влязат в Народното събрание тази седмица, фирмите от Big Tech би трябвало да договарят с локалните издатели и телевизионни оператори какъв брой да заплащат за наличие, което се появява на техните платформи. Ако страните не съумеят да сключат договорка, решението за сумата ще се взима от съдия, назначен от държавното управление.

Според държавното управление актуалната медийна промяна е голяма и се случва за първи път в света. Очаква се законодателството да помогне да се резервира медийният пейзаж в страната в изискванията на цифровия свят.

Законът се преглежда като най-големия тест на пазарната мощност на софтуерните колоси в международен мащаб. Консултациите по законодателството не престават към този момент три години, а през август планът стана мотив и за скандал, откакто американските компании предизвестиха, че може просто да спрат услугите си в Австралия.

Управляващият шеф на Фейсбук за Австралия Уил Ийстън съобщи, че компанията ще прегледа законодателството и " ще се ангажира през идния парламентарен развой по приемането да откри работеща рамка за поддръжка на австралийската новинарска екосистема ".

Представител на Гугъл пък е отказал коментар, заявявайки, че компанията към момента не е видяла окончателната версия на оферти закон.

Законът е свидетелството за това, че регулаторите в международен мащаб към този момент стартират да тестват силите си, с цел да овладеят двете мегакорпорации. По данни на държавното управление на страната Фейсбук и Гугъл притеглят над 4/5 от австралийските разноски за онлайн реклама. Подобен ход имаше и по-рано тази година, когато френски регулатор изиска Гугъл да договаря с издателите за възнаграждение на новинарско наличие.

Денис Мюлер, помощник в Центъра за разрастващата се публицистика в Университета в Мелбърн, е на мнението, че проектозаконът е упорит и нужен. " Вземането на новинарското наличие, без да се заплаща за това, в подмяна на доста съмнителна премия от " обсег ", наподобява доста незаслужено съглашение, което в последна сметка поврежда демокрацията. "

Изпълнителният ръководител на News Corp Australia Майкъл Милър съобщи, че законът е " забележителна стъпка напред в десетилетната акция за реализиране на правдивост в връзките сред австралийските медийни компании и световните софтуерни колоси ". През май News Corp спря да печата повече от 100 австралийски вестника поради намаляващите доходи от реклама.

Окончателната версия на закона няма да засегне наличието на новините, популяризирани посредством платформите на колосите. Фейсбук и Гугъл също по този начин ще имат право да включват в ценовите договаряния цената на случаите, в които техните платформи насочват към уеб страници с вести.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР