Австралиецът Мартин Френи е първият жител на Зеления континент, който

...
Австралиецът Мартин Френи е първият жител на Зеления континент, който
Коментари Харесай

Всички завиждат на Мартин за къщата от стари гуми СНИМКИ

Австралиецът Мартин Френи е първият гражданин на Зеления континент, който си е построил къща от трамбовани в земята автомобилни гуми и празни стъклени бутилки. Нарекъл я Earthship - Земен транспортен съд.

Домът му е изцяло самостоятелен. Електричеството се създава от слънчеви панели, а за миене се употребява дъждовна вода.

Главната специфичност на жилището е, че съвършено задържа топлината. През лятото в него е ветровито, а през зимата - задоволително топло, с цел да не се употребяват отоплителни уреди.

Дълги години Мартин Френи обмислял концепцията да си направи къща от рециклирани материали. Целта му не била да спести пари, а да изследва дали е допустимо старите автомобилни гуми да получат шасн за втори живот.

Все отново те са сложни за преработване, а при изгаряне нанасят голяма щета на околната среда.

Първият си опит австралиецът направил през 2009 година Тогава благодарение на екип от 20 доброволци построил стена от гуми, чиято височина достигала до коляното.

Всички останали удовлетворени от работата и взели решение да стартират построяването на пълноценно жилище от остарели рециклируеми материали.

Освен каучук, Мартин решил да употребява и стъклени бутилки, които по целия свят от дълго време се употребяват за построяването на къщи.

Строителството на Earthship лишило близо 6 години. Мартин обаче не прекарал цялото си време на обекта.

От време на време на помощ му се притичвали доброволци както от Австралия, по този начин и от други страни: Германия, Тайван и Съединени американски щати. Френи изгубил точната им численост, само че сигурно били над 100 души.



Работният проект не бил доста тежък. На ден бойците от трудовия фронт поставяли и трамбовали компактно в земята 10 гуми, като на всяка отделяли по 10-15 минути. Вършели и друга работа.

Широките празнини сред гумите трябвало да се запълнят, трябвало да се направи покрив, да се изградят вътрешните връзки: окабеляване, вентилационна система, местна канализация, да се намерения за събирането и съхранението на дъждовна вода...

В последна сметка се получила една много хубава и най-важното практична къща - Земен транспортен съд.



Въпросът с топлината и светлината бил решен с издигането на стъклена стена в северната част на къщата.

В Австралия това е слънчевата страна.



Проблем срещнал със стъклените бутилки. Заради преработването, се наложило да купи нови.



Към къщата има и оранжерия с доста зеленина и богата годишна продукция от тропически плодове.



Вече няколко години Мартин Френи живее в къщата си от остарели гуми и бутилки и се радва на отличен микроклимат. За топлота разчита на слънцето и земята.



Въпреки че в Австралия е много топло, от време на време през зимата е много студено и даже пада сняг. Температурата в дома му обаче постоянно е на удобно равнище.

А през лятото, когато живакът в термометъра доближава 40 градуса, в помещението царува приятна хладина - към 20 градуса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР