Австралиецът Джок Полфрийман напусне центъра за временно настаняване в Бусманци.

...
Австралиецът Джок Полфрийман напусне центъра за временно настаняване в Бусманци.
Коментари Харесай

Полфрийман излезе от центъра в Бусманци

Австралиецът Джок Полфрийман напусне центъра за краткотрайно настаняване в Бусманци. Вчера юристът му изиска освобождението му, откакто австралийските управляващи са уведомили и България, че паспортът на Полфрийман към този момент е подготвен.
„ Не се опасявам за живота си, тъй като имам огромно доверие на българския народ, който ме е пазили до момента. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам огромно доверие на хората тук ”. Това съобщи Полфрийман след излизането си от центъра.
Стана ясно, че австралийски дипломати са донесли през днешния ден документите на Полфрийман, за който обаче по-късно той алармира във Фейсбук, че са били иззвети при обиск в центъра. Заедно с паспорта в него били открити и конфискувани и  четири телефона. Според управляващите австралиецът имал и телефон с камера, който бил неразрешен в центъра.
„ Това беше малко необичайно. Може би час преди да бъда освободен пристигнаха 40 служители на реда. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв шеф ми сподели, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е неуместно обяснението, че ме стопират да напущам страната, тъй като в случай че опитам да го употребявам на летище София ще има индикации, че имам възбрана. Нелепо е обяснението,че ми вземат паспорта, с цел да не напущам страната ”, сподели още той.
Полфрийман ще би трябвало да се явява ежеседмично в районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, до момента в който възбраната за овакантяване на страната не отпадне. Полфрийман ще бъде настанен на адрес. За него важи заповед за овакантяване на страната, която е от 2011 година, издадена от тогавашния шеф на дирекция " Миграция ".
„ Паспортът на Джок Полфрийман е при нас. В закона за чужденците е записано, че документите на чужденец могат да бъдат краткотрайно отнети, когато има заповед за експусиране ”. Това съобщи по-рано шефът на Дирекция „ Миграция “ ст. комисар Николай Николов на ексклузивен брифинг. „ Към момента е спряно осъществяването на заповедта за експулсиране до премахване на пречките ”, сподели още той.
Джок Полфрийман беше наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 година От тях той излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен правосъден състав, включващ съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Решението на съда за предварително освобождение на Полфрийман провокира вълна от отвращение в българското общество, което даде опция на основния прокурор Сотир Цацаров да изиска преразгелждане на предварителното освобождение от Върховен касационен съд. В момента тричленен състав на Върховен касационен съд би трябвало да реши ориста на Джок Полфрийман. На 14 октомври ръководителят на Касационния съд Лозан Панов прикани магистратите да излязат допустимо най-бързо с решение по проблема.
Очаквайте детайлности!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР