Австралиецът Джок Полфрийман напусне центъра за временно настаняване в Бусманци.

...
Австралиецът Джок Полфрийман напусне центъра за временно настаняване в Бусманци.
Коментари Харесай

Полфрийман, излизайки от Бусманци: Не се страхувам за живота си, имам голямо доверие на българския народ


Австралиецът Джок Полфрийман напусне центъра за краткотрайно настаняване в Бусманци.

„ Не се опасявам за живота си, тъй като имам огромно доверие на българския народ, който ме е пазили до момента. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам огромно доверие на хората тук”. Това съобщи Полфрийман след излизането си от центъра.

„ Това беше малко необичайно. Може би час преди да бъда освободен пристигнаха 40 служители на реда. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв шеф ми сподели, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е неуместно обяснението, че ме стопират да напущам страната, тъй като в случай че опитам да го употребявам на летище София ще има индикации, че имам възбрана. Нелепо е обяснението,че ми вземат паспорта, с цел да не напущам страната”, сподели още той.

Полфрийман ще би трябвало да се явява ежеседмично в районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, до момента в който възбраната за овакантяване на страната не отпадне. Полфрийман ще бъде настанен на адрес. За него важи заповед за овакантяване на страната, която е от 2011 година, издадена от тогавашния шеф на дирекция "Миграция ".

„ Паспортът на Джок Полфрийман е при нас. В закона за чужденците е записано, че документите на чужденец могат да бъдат краткотрайно отнети, когато има заповед за експусиране”. Това съобщи шефът на Дирекция „ Миграция “ ст. комисар Николай Николов на ексклузивен брифинг.

„ Към момента е спряно осъществяването на заповедта за експулсиране до премахване на пречките”, сподели още той.

„ Джок Полфийман ще би трябвало да се подписва всяка седмица в районно ръководство в София откакто бъде освободен от Дома за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци”, съобщи Николов.

Относно обиска по-рано през днешния ден, при който беше конфискуван паспорта на Полфрийман, Николов изясни, че това е общоприета процедура за обиск на дома за настаняване на бежанци. „ Направена е инспекция на помещението, в което той е бил. Това е превантивно, инспекцията е рутинна”, сподели той.

Вчера българската страна е известена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за идентичност. По думите на Николов паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат, когато има влезнала в действие правосъдно решение.

По време на престоя си Полфрийман е позволил едно нарушаване. Той е бил заловен с мобилен телефон с камера, какъвто е неразрешен. Когато го видели, австралиецът единствено го счупил. Останали му още 3 телефона, които били разрешени - без камера.

По-рано денем в центъра влязоха и австралийски дипломати, които носиха папки и документи. Припомняме, че Полфрийман бе освободен предварително от пандиза и настанен в Бусманци заради липса на годни документи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР