Австралиецът Джок Полфрийман, който вчера получи правото да излезе предсрочно

...
Австралиецът Джок Полфрийман, който вчера получи правото да излезе предсрочно
Коментари Харесай

Полфрийман: Мога да работя в Австралия, но искам да реформирам затворите в България

Австралиецът Джок Полфрийман, който през вчерашния ден получи правото да излезе предварително от Централния софийски затвор, има обезпечена работа както в Австралия, по този начин и в България. Без значение дали ще остане в страната, той желае да продължи активността си като част от Българското затворническо сдружение и да инициира промени в институциите и най-много в системата на пандизите.

Това е декларирал самият Полфрийман пред съдиите от Софийския апелативен съд Калин Каплакчиев, Виолета Магдалинчева и Весислава Иванова, които през вчерашния ден взеха решение да го освободят предварително с изпитателен период от малко над 6 години и половина. Джок Полфрийман бе наказан на 20 година затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 година, когато при сборичкване в центъра на София намушка и неговия другар Антоан Захариев.

Австралиецът е изтърпял повече от половината от наказването си като за излежани му се признават 11 година 8 месеца и 21 дни, означават в решението си тримата съдии от състава, взел окончателното решение за освобождението му от пандиза.

Не е рисков за обществото и се е поправил, стимулира се съдът

Джок Полфрийман не е рисков за обществото, поправянето му в пандиза е необратимо и по-нататъшният му престой там е непростим. Според САС избраният от затворническите управляващи междинен риск за обществото, в случай че бъде освободен, може да бъде изведен само от тежкото закононарушение, за което изтърпява наказването си.

Според апелативните съдии зад решетките той не е имал и никакви престъпни прояви, за които да е наказван, което също е натежало при решението да бъде освободен.

" Съдът смята, че при тези данни за прояви на наказания по време на осъществяване на наказването, които сочат напълно за позитивна смяна у него, може да се одобри безапелационно, че осъществяването на задачите на наказването е окончателно и необратимо реализирано ", мотириват решението си магистратите.

Те означават, че преди убийството в София, той не е имал никакви други престъпни прояви и регистрации. Докато е изтърпявал наказването си в нито един миг не е разкрил, че може да съставлява риск било за останалите лишени от независимост, било за чиновниците в администрацията или за който и да е различен.

" Никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен детайл, обвързван с принуждение или с неуважение на непознатите права или с неуважение на разпоредбите в социума ", написа в определението на съда.

" От всички данни, които се съдържат в досието на наказания е видно, че през целия си престой в пандиза той се е посветил на това да осмисли със наличие осъществяването на наказването, което му е наложено, като в това число е записал и съдружие, развило и разрастващо понастоящем дейна активност в социална изгода ", акцентират магистратите.

Пред Софийския градски съд е бил обсъждан и въпросът с компенсацията, което Полфрийман е наказан да заплати на околните на Монов и на Захариев. Апелативните съдии обаче напомнят, че в закона за предварителното освобождение няма значение дали е изплатено компенсацията. Въпреки това, съдът отбелязва, че Полфрийман е превел на потърпевшите парите от делото, което завоюва против България в Страсбург.

За да го освободят от пандиза предварително, съдиите вземат поради и отчетите на администрацията, които през последните две години са били напълно позитивни. В тях се споделя, че Полфрийман е с положителни отзивчиви умения, лидерска настройка, търпелив към останалите, ученолюбив, с изявени ползи в разнообразни области, деен, предприемчив, пореден и твърдоглав при реализация на задачите си, сензитивен и реактивен към обществената среда, доброжелателен и радушен като цяло, без расови и дискриминационни настройки.

Освен това се показва, че е прочувствено и обществено зрял, а до момента в който излежавал присъдата си в пандиза не се конфронтирал, избягвал опълчване, бил диалогичен, подбирал обкръжението си и бил резистентен на фрустрация.

Полфрийман: Ще продължа с промените, без значение от коя страна на оградата

" Искам да не преставам моята активност като част от Българско затворническо съдружие, тъй като за 12 години, макар че съм намерил личен поминък, действия в пандиза, пандизът не ми дал работа за първите 8 години, тъй като те не са желали аз да имам кръстчета, т.е. понижение на присъдата ми. Така че за 12 години най-много съм учил законите и разнообразни европейски условия. Идеята ми е когато излизам от пандиза да не преставам по тази тенденция, промените в институции на българската система ", е декларирал осъдебият пред съда.

Той акцентира и че даже да не бъде освободен предварително, ще продължи с промените в българската затворническа система. Той показва и че разликата е само " от коя страна на ограда ще бъда ". Австралиецът прибавя и че след толкоз години, прекарани в четене на закони, практики, разнообразни европейски правила и правила, това към този момент се е трансформирало в негова " пристрастеност и ориентировка ".

" Имам работа обезпечен на открито в няколко страни. Ако съм в Австралия, имам работа там обезпечена. В България, ако съм тука, имам обезпечен работа, има една компания, където работи най-вече на британски език и имат потребност от мен, тъй като хора там, които работят, не знаят британски език. Имам препоръчана работа и в Германия. Ако излизам от затвор имам няколко благоприятни условия ", декларира пред съда Фрийман на български език.

През юли 2011 година Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор, само че той е в ареста от декември 2007 година, когато след спор и сборичкване умъртви студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Преди месец, когато Полфрийман още веднъж изиска да излезе предварително от пандиза, двокатът му Калин Ангелов изясни, че той е подавал доста тъжби, само че не е употребявал физическо принуждение, а е търсил правата си по законов метод, само че бил наказван.

В пандиза Полфрийман стана ръководител на затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост. Заради тази му самодейност неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за " Човек на годината " в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което провокира публичен скандал и правозащитната организация отдръпна номинацията му.

Преди години австралийските управляващи желаеха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, само че основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли, като се стимулира, че тогава наказаният е правил голям брой груби нарушавания на разпоредбите и неведнъж е бил наказван в пандиза.

Бащата на убития: Държавата в лицето на съда се подигра

Психологът Христо Монов, който е татко на убития студент, разяснява пред " Дарик ", че с предварителното освобождение на Полфрийман страната в лицето на съда се е подиграла на българските жители.

" След днешния ден просто на човек да му се прииска в действителност да се промени Конституцията и жителите да си избират съдиите. Видя се, че най-големият проблем пред тази страна е правосъдната система, и то не прокуратурата, а съдът. Аз към този момент съм спокоен. Спокойно ще вървя по улицата. Само че те по какъв начин ще вървят по улицата и дали ние няма да им плащаме защитата ", съобщи Монов. Той добави, че още не е получил присъденото обезщетение от 600 000 лева

" Като правист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се разясняват, само че като човек и като политик споделям, че това е насмешка с жертвите, с техните фамилии, с тъгите на тези хора, с възприятието за правдивост и за отмъщение на нарушители, убийци, изнасилвачи ", сподели Нинова.

Остра беше реакцията и на " Обединени патриоти ". Депутатът Милен Михов разяснява, че приели новината с " с изключителна болежка и неспокойствие ". " Този човек заслужаваше своето наказване. Този човек трябваше да изтърпи своето наказване тук в България ", сподели Михов и добави, че претекстовете на съда може би имали единствено някакво бюрократично съображение.

" Аз съм министър председател и не мога да разясня решение на български съд. Никога не съм го правил. Всички знаем отговорът какъв е, само че аз не мога да си разреша да го кажа ". Така министър председателят Бойко Борисов разяснява решението на Софийския апелативен съд за предварителното освобождение на наказания за ликвидиране Полфрийман.

Председателят на тричленния състав на САС Калин Калпакчиев дължи пояснение какви са претекстовете му за предварителното освобождение от пандиза на австралиеца Джок Полфрийман, съобщи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

" Като гражаднин считам, че ръководителят на този състав Калин Калпакчиев дължи отговор на околните на убитото момче, да обясни доста добре какви са били претекстовете му при изговаряне на това решение. Много е забавно по какъв начин Съюзът на съдиите, чийто ръководител е уважаваният арбитър Калпакчиев, ще се произнесе по такова решение, защото публичните реакции са ясни, хората са възмутени, а околните на убитото момче чакат отговор ", настоя Ципов.

Той уточни, че самият Джок Полфрийман е декларирал, че българският съд е подкупен. Какво ще каже Калпакчиев за тези изказвания на Джок Полфрийман, запита някогашният заместник-министър на вътрешните работи. Ципов настоя, че естествената процедура е съдът да взима сходни решения, когато става въпрос за една, две или най-много три години преди приключването на присъдата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР