Авокадото се е превърнало в супер храна, а консумацията му

...
Авокадото се е превърнало в супер храна, а консумацията му
Коментари Харесай

Кървавата война за авокадото – новият бизнес на наркокартелите

Авокадото се е трансформирало в супер храна, а потреблението му непрекъснато пораства. В Мексико обаче от ден на ден хора живеят в боязън - изключително откогато наркокартелите откриха скъпия плод като източник на облаги, показва Дойче веле.

" Столицата на авокадото " е ситуирана сред полегати хълмове, плантациите се простират чак до хоризонта. В центъра на Уруапан, град с 300 000 поданици в Централно Мексико, всичко наподобява умерено. Пенсионерите се срещат на приказки пред църквата, локални дами продават дървени играчки. Но спокойствието е лъжливо.

През последните години Уруапан се е трансформирал в един от най-опасните мексикански градове. През 2018 в него са били осъществени 297 убийства - сходен брой тежки закононарушения другояче се срещат единствено в региони на бойни дейности.

Последното ликвидиране е извършеносамо преди две седмици

Силвия Мартинес има пояснение за това. Тя работи за една огромна фирма-износителка на авокадо, която всекидневно изпраща десетки камиони към Съединени американски щати.

" Последното ликвидиране стана единствено преди две седмици. Един прекупвач лежеше мъртъв до колата си ", споделя Мартинес, чието същинско име е друго. Тя поставя старания да удържи сълзите си. Самата тя изпитва боязън, че могат да я гръмнат. " Едно време родният ми град беше спокоен,но в този момент наркобароните напълно го управляват. Който оказва опозиция, живее рисково ", споделя дамата.

В щата Мичоакан, където се намира Уруапан, се отглеждат 40% от създаваното по света авокадо. Най-голямата част от него се изнася в Съединени американски щати. През 2018 Мексико е изнесло за там авокадо на стойност 2,7 милиарда $. В Уруапан един кг - това са към пет плода - коства 1,40 $. В супермаркетите отвъд границата цената е 1,30 $ за парче.

Бизнес, който наркокартелите не биха изпуснали. В Мичоакан спорът сред картела Халиско Нуева Генерасион, най-голямата незаконна организация в Мексико за момента, и картела Лос Виаграс ескалира от дълго време, споделя политологът Хавиер Олива. Те въртят бизнес главно с кокаин, марихуана и хапчета. " Но конкуренцията пораства. Вместо четири огромни картела, както беше преди, в този момент са се нароили 250 незаконни организации в Мексико ". Съответно яростна е битката за преразпределение на територии и за нови източници на доходи. Според Олива, към тях спадат също кражбите на недопечен петрол, въоръжените набези, проституцията, търговията с човешки органи, рекетът. И авокадото.

Бумът на авокадото

Глобалният вкус към новата " супер храна " безусловно експлодира през последните години. От 2008 до 2018 търсенето в Германия се е нараснало пет пъти. Специалистите по храненето ценят този плод поради високото наличие на витамини, както и на потребни растителни мазнини, предпазващи от диабет и инфаркт.

Победният ход на авокадото стартира в Съединените щати. През 1994 те подписаха с Канада и Мексико Споразумението за свободна търговия " Нафта ", което регламентира обмена на артикули за 500 милиона души. И в случай че преди авокадото бе считано за деликатес, през днешния ден към този момент може да се откри във всеки супермаркет.

Израел Куевас е очевидец на взрива, който авокадото изживява. Той демонстрира плантацията, в която работи - огромна колкото 10 футболни стадиони. " Прибираме реколтата по няколко пъти годишно, към 600 кг от дърво. Преди 20 години добивът беше на половина. Вулканичната почва и влажният климат разрешават да се прибира най-богата в света годишна продукция. И дълго време всичко вървеше добре. В един миг пристигнаха мъже с револвери. Шефът ми, както и всеки различен тук, в този момент заплаща рекет ", споделя Куевас.

Ескалация на насилието

Но все по-често сред фронтовете на враждуващите картели попадат и почтени хора. През февруари при офанзиви на картелите в Уруапан за три дни са починали 20 души, в това число е деца. Тази седмица полицията откри покрай града яма с 24 натрупа. Подобни тъжни вести са част от всекидневието в Мексико - страна, в която от експлоадирането на войната сред наркокартелите през 2006 са починали близо 250 000 души.

Защо страната не подхваща нищо? " В Мексико локалната полиция съвсем на всички места е обвързвана с проведената престъпност ", споделя един американски държавен чиновник, който по поръчка на своето държавно управление образова мексиканските сили за сигурност. Той отхвърля да назове даже и първото си име, тъй като " поради такива информация тук падат глави ", написа той в Уотсап. Ширещата се от десетилетия корупция от дълго време е размила границата сред другари и врагове в Мексико.

Силвия Мартинес не има вяра, че лявоориентираният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор ще успее да промени нещо. " Гуардиа Насионал ", новата Национална армия, която би трябвало да се бори против корупцията, се мярка за няколко дни, само че след това бойците си отпътуват ", споделя Мартинес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР