Авиокомпания Airbus представи план за съкращаване на 15 000 работни

...
Авиокомпания Airbus представи план за съкращаване на 15 000 работни
Коментари Харесай

Airbus планира да съкрати 15 000 работни места

Авиокомпания Airbus показа проект за редуциране на 15 000 работни места през идната година, включително 900, които по-рано са с новоназначения в Германия. Компанията разгласи, че бъдещето й е изложено на риск, откакто коронавирусната пандемия нанесе удар на въздухоплавателния бизнес, осведоми Ройтерс. 

Airbus реагира бързо, с цел да противодейства на вредите, породени от спад на 40% в бизнеса с въздухоплавателни средства от 55 милиарда евро (61,8 милиарда долара) след пандемията, балансирайки съкращаването на разноските с помощта, предлагана от държавните управления европейци. Производителят на самолети обаче е изправен пред тежки диалози с държавни управления и синдикати, които дадоха обещание да се борят със наложителните съкращения. Преструктурирането през 2008 година провокира стачки и някои митинги. 

" Това ще бъде тежка борба за избавяне на работни места ", сподели Франсоаз Валин от обединяването CFE-CGC.

Най-голямата европейска авиационна група, която е основана в Тулуза, разгласи, че доникъде на 2021 година ще редуцира 5000 работни места във Франция, 5100 в Германия, 900 в Испания, 1700 в Обединеното кралство и 1300 на други места, което прави общо към 14 000 работни места. Общият брой включва съкращаването на още 900 длъжности, планувани преди рецесията, в своята премиум единица AEROTEC в Германия.

Британският съюз Unite назова ограниченията " промишлен вандализъм ". Крайно левият съюз на Фуерса Овриере и други обявиха, че ще се опълчват на всяко наложително редуциране.

Плановете генерираха неотложен политически отговор във Франция, където държавното управление на президента Еманюел Макрон разгласи преди няколко седмици пакет от 15 милиарда евро поддръжка за авиационната промишленост.

Airbus отхвърли да изключи уволненията, само че съобщи, че първо ще търси други способи за освобождение на личен състав като непринудено овакантяване, ранно пенсиониране и други ограничения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР