Авиокомпаниите Air France и Airbus ще се изправят днес пред

...
Авиокомпаниите Air France и Airbus ще се изправят днес пред
Коментари Харесай

Тръгва дело срещу Air France и Airbus за катастрофа с 228 жертви

Авиокомпаниите Air France и Airbus ще се изправят през днешния ден пред съда по обвинявания в непредумишлено ликвидиране по отношение на съдбовната злополука през 2009 година на самолета, пътуващ от Бразилия за Париж, предава БГНЕС. Тогава починаха всички 228 души на борда - 12 членове на екипажа и 216 пасажери.

Полет AF 447 от Рио де Жанейро падна в Атлантическия океан в ранните часове на 1 юни 2009 година, откакто навлезе в зона покрай екватора, известна със мощните си турбуленции. Катастрофата с Airbus A330 е най-смъртоносната на превозвача.

Отне близо две години, с цел да се открие по-голямата част от фюзелажа и да се възстановят черните кутии. В хода на следствието бяха повдигнати обвинявания против Air France и Airbus, като специалистите откриха, че злополуката е резултат от неточности на водачите, дезориентирани от така наречен тръби на Пито за премерване на скоростта, които замръзнали. Но проверяващите магистрати, които следиха случая, отдръпнаха обвиняванията през 2019 г. Прокурорите апелираха решението и през 2021 година съдът в Париж постанови, че има задоволително доказателства, с цел да се организира правосъден развой.

В продължение на два месеца съдът ще изслуша показанията на десетки авиационни специалисти и водачи, а всяка компания е застрашена от оптималната санкция в размер на 225 000 евро. Ще бъде изработен и разбор на последните минути в пилотската кабина, преди самолетът да премине в свободно рухване, откакто е навлязъл в по този начин наречената " зона на междутропическа конвергенция ", която постоянно провокира нестабилни стихии с значителни превалявания.

" Загубихме скорост ", се чува да споделя един от водачите в записите на полета, преди други индикатори неправилно да покажат загуба на височина, а на екраните в пилотската кабина да се появят серия от спешни известия. Пилотите стартират да се издигат и макар че се чува сигнален сигнал " STALL ", доближават 11 600 метра.  " Не знам какво се случва ", се чуват думите на един от водачите, когато стартира пропадането.

Катастрофата провокира преразглеждане на протоколите за образование в цялата промишленост, по-специално за подготовка на водачите за справяне със мощния стрес при непредвидени условия.

Свидетелски показания ще бъдат изслушани и от някои от 476-те членове на фамилиите на жертвите, които са цивилен ищци по делото.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР