Авиационният бизнес в България се нуждае от спешна държавна помощ

...
Авиационният бизнес в България се нуждае от спешна държавна помощ
Коментари Харесай

Чартърни авиокомпании пред фалит молят за спешна държавна помощ

Авиационният бизнес в България се нуждае от незабавна държавна помощ от най-малко 15 млн. евро, за да оцелее в ковидкризата.

Това оповестиха от новата Асоциация на българската авиационна промишленост (АБАИ), в която влизат чартърни самолетни компании, авиоремонтни и механически бази и фирми за наземно обслужване по летищата. Ден по-рано друга съсловна организация - Асоциацията на българските самолетни компании, също излязе с апел към държавното управление за антикризисни ограничения.

" Секторът има основна роля за туризма – към половината идващи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни самолетни компании ", посочи председателят на асоциацията Тодор Иванджиков. Заради неналичието на полети, а оттова и на доходи, фирмите не съумяват да покриват разноските по поддръжката на самолетите, лизинговите вноски, застраховките, паркинга на самолетите, разрешителните и квалификацията на личния състав.

Авиосекторът обаче е останал отвън схемите за подкрепяне на компаниите от туристическия отрасъл. До момента единствената стратегия, по която са имали опция за безплатно финансиране, е била схемата за опазване на заетостта 60/40, но фирмите към този момент нямат запас да покриват остатъка на заплатите на своите чиновници. Все още нито министърът на превоза, нито на финансите, нито на стопанската система са откликнали на молбите на АБАИ за държавна поддръжка в изискванията на продължаваща пандемия. 

Месечният разход на една дребна самолетна компания е от порядъка на 500 000 евро, защото даже самолетите да са на земята, се заплащат лизингови такси, наеми за паркинг и поддръжка, посочи Анелия Маринова от чартърната самолетна компания Fly2Sky. Тя даде образец с други страни от Европейски Съюз, които към този момент са подкрепили този отрасъл: Хърватия е подкрепила авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция – със 120 млн. евро. " Ако страната остави да банкрутират българските самолетни компании, пазарът ще бъде завзет от непознатите ", предизвести Маринова.

Поисканата безплатна помощ от 15 до 20 млн. лева ще подпомогне за една година напред секторът, до момента в който стартира развижване на туристическите пътувания.

У нас има 20 регистрирани въздушни оператора за транспорт на пасажери, товари и поща с близо 60 самолета, 30 авиационни механически организации, 13 образователни центъра за авиационен личен състав и 33 оператора за наземно обслужване на самолети. В бранша са заети около 5000 висококвалифицирани чиновници, измежду които водачи и инженери.

" Тези висококвалифицирани фрагменти обаче са принудени да се преориентират към други браншове, което е пагубно за авиацията и като цяло за страната ", съобщи Виктор Михайлов от авиоремонтната база Planecare Solutions. 

Има заплаха страната ни да остане без самолети, ремонтни авиобази, без компании за наземно обслужване, предизвестиха от АБАИ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР