Августа Манолева Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Августа Манолева Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

Соня Йончева: Музиката е огромен манипулатор на човешкия мозък

Августа Манолева
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 17:11, 18 юни 17, 3333 8
© Юлия Лазарова

Соня Йончева. Снимката е от 2015 година

От цялото артистично семейство на дълго чаканата оперна звезда Соня Йончева – брат й, тенорът Марин Йончев, и брачна половинка, диригентът Доминго Хиндоян – интензивно репетират дружно с Фестивалния симфоничен оркестър (основан 1986 година от Емил Чакъров, асистентът и възпитаник на Херберт декор Караян) за концерта в неделя, 18 юни.

Самата Йончева, въпреки и да отхвърля няколко огромни концерта тази година, заради неналичието на време, в късия интервал сред двата си спектакъла на " Бохеми " (15–20 юни) режисура на Франко Дзефирели, където тя дебютира в Ла Скала с Мими (изпята на тази сцена от най-хубавите сопрани на света) приема поканата.

Малко преди една от подготовките, Йончева се среща с публицисти.


© Дневник

Автограф за читателите на " Дневник ".

" България постоянно е била приоритет. Когато получих тази покана най-вече бях впечатлена с какъв брой позитивна сила беше заредена тя.

С какъв възторг и обич към изкуството. Вие знаете че съм импулсивна и в никакъв случай не броя нещата, не ги изчислявам, не върша проекти – някой път далечни, да, само че при такава покана, споделям " да " и потеглям напред. Исках да го направя и стана.Това беше моята причина, за което благодаря – благодаря за поканата! ".

Йончева, която преди две години изнесе концерт в зала " България " споделя, че е трябвало да е достигнала несъмнено нво, с цел да е сигурна, " че

връщайки се в България ще покажа това, което съм научила.

Вероятно сбъдвайки и фантазията на моите родители, тъй като те ме изпратиха там да набера познания. Сега се връщам и споделям: Ето, това съм аз през днешния ден! "

Тримата посетители са очевидно радостни от взаимната си изява (по друго време, само че са ученици на една и съща консерватория – в Женева (Conservatoire de Musique de Genève) като всеки търси опората и своя коректив в другия. Оказа се да вземем за пример, че Соня за повторно влиза в НДК.

Кога беше първият път? - въпрос заложен от брат й Марин Йончев. " Невероятен е фактът, че преди 12 години бях тук поради брат ми – на финала на " Star Academy ", като " сестрата на Марин ". Бях доста горда, виках от самото начало, всичките ми гласни струни бяха развалени. А в този момент ще бъдем дружно и то на друго трасе, тъй като рок музиката и операта имат нещо сходно, само че са разнородни. Радвам се, че този път пристигам като актьор и реализатор, само че с него, поради страхотните му мемоари, а и дружно с моя брачен партньор ".

Марин, не пее за първи път със сестра си, знае че си е рисково, само че силата е друга, когато са двамата.

У Соня се усеща майчинската протекция – " в случай че тенорът до мене е в сложен миг, ще му дам някакъв съпорт. Ако е брат ми, несъмнено ще припадна от страсти.

Имам друго отношение, като по-голяма сестра, в разнообразни обстановки. Няма значение дали е на сцената или в живота ". Разбира се, постоянно след подготовки вършат анализи, с нужните препоръки кое по какъв начин. " Защото търсим резултат, не е въпросът да излезем единствено поради пеенето, а да разкажем някаква история. Хората да почувстват какво е техническото ни равнище, въпреки че това не е нашата и моята цел, а да обикнат това изкуство. Други да потвърдят: да, на верен път сме, за какво да не слушаме опера и в тези години?

За сопраното най-голямата цел е хората да бъдат привлечени и да останат почитатели.

" Музиката е голям манипулатор на човешкия мозък ", споделя Йончева и добавя: " а ние като актьори сме единствено оръдието, което подхранва равнището ". Когато обаче оръдието е толкоз мощно, то в действителност се трансформира в оръжие.

" Винаги сама се пробвам да се видя отдалеко ",

разяснява певицата. Ако си кадърен на това, си даваш сметка и за хората към теб: за артистите, светлините, за целия екип, работещ с нас и въздействие за осъществяването по-късно ". И макар, че има единствено един човек, в препоръките на който дивата се вслушва сляпо – на брачна половинка си Доминго Хиндоян. " Защото знам, той в никакъв случай няма да ме подведе ", декларира тя.

Соня Йончева съумя да отговори и на въпроса на " Дневник ":

Какви са другите гледни точки на певицата и актьора Соня Йончева, когато участвате в театър, когато вършиме албум или пък сте на концертно турне? Участието Ви в театър е въпреки всичко въпрос на покана, само че при албума и концерта влагате някаква идея, имате обръщение към публиката.

Да, да, правилно е, разграничават се. Дори единствено заради обстоятелството, че е доста по-различно когато пееш пред микрофон: звукоизвличинено е друго, светът който артиста си показва в главата е друг. Много е мъчно да се предадат същите страсти като на сцената, единствено с един микрофон. А там има и помагащи средства: декори, костюми, сътрудници, атмосфера, оркестърът е много по-надалеч.

Когато си в студио с музикантите и се опитваш да предадеш драмата на дадена опера единствено с един микрофон е доста друго. За мене трите неща са разнообразни, само че и някак вървят дружно. Стратегически постоянно се пробвам идващият албум да има някакво известие в себе – за публиката. Защо в този момент записах Верди? Защото Верди ще бъде дълго време с мене в идващите няколко години от моята кариера. Албумите са съпровождащо средство за нас, артистите. Не са с такава огромна артистична значимост, тъй като са по-свързани с комерсиалната част на нашата работа.

Но пък ни допълват доста и дават друга визия на актьора през днешния ден. Един оперен актьор през днешния ден не може да съществува на топ равнище в челната тройка или петица без да има публикуван албум. За нас в действителност това е значимо. А пък си споделям, че след няколко години като остарея, ще ми е доста благо и драго да чувам което съм оставила в оперната история като диря.

При концертите е по-различно. Харесвам да пея в концерти, тъй като там публиката е доста покрай нас. Но е по-трудно, в сравнение с в театър – знаете, че самата конструкция на спектакъла, например в " Бохеми ", не пея непрекъснато арии–дуети, арии–дуети. Има места на които си почивам: речитатив или сцена в която не пея, гласните струни са неподвижен. А в концерта изобщо не е по този начин. Изправени сме пред 8-9-10 арии, които би трябвало да изпеем в цялостна мощ. Понякога са от разнообразни композитори. В нашия случай на следващия ден ще бъдат единствено от Верди, само че пък са доста разнообразни. Така че, предизвикателство е, да.

Довечера ще чуем

новия концертен Вердиевиев репертоар – нов стадий в кариерата на Соня Йончева,

съгласно рецензията и съгласно Пласидо Доминго. Програма, с която през 2018 година тя има намерение да обиколи Европа. Според оперната певица в този концерт е събран нейният минал Верди, сегашният Верди и този, който си мечтае да направи в бъдеще. И дали е типологизувана като трагичен сопран или сопран,за нея няма никакво значение, тъй като има собствен метод към всеки интервал на Вердиевото творчество.

Елизабет ( " Дон Карлос " ) – тъй като я дебютирам след няколко месеца; " La forza del destino " – " Силата на ориста ", Леонора; ще има даже малко Джилда ( " Риголето " ), което е в предишното за мене, само че все пак; " Il trovatore " " Трубадур " Леонора, който също ми следва.

И още една от следващите значими функции, в които Йончева ще влезе: Сслед Мария Калас в " Пиратът " на Белини (за финален път 1958 г) Ла Скала не могат да намерят изпълнителка, с цел да възстановят операта. Пробват и Мирела Френи, и Нетребко, и кой ли не, от музикалния съвет на фондация " Ла Скала " не одобрили никого. Първата, за която са споделили: може да го направи, е Соня Йончева. С премиера юни, 2018.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР