Август, наричан още Август Цезар или Октавиан Август, се ражда

...
Август, наричан още Август Цезар или Октавиан Август, се ражда
Коментари Харесай

Октавиан Август – историята на първия римски император

Август, именуван още Август Цезар или Октавиан Август, се ражда през 63 г прочие н. е под името Гай Октавий. Той става първият и най-велик император на Римската империя след краха на Републиката, настъпил след диктатурата на неговия чичо и осиновител – Юлий Цезар.

В началото на живота му никой не очаквал, че името на Октавиан ще се прочуе. Семейството му е от клон от рода на Юлиите без публично въздействие и финансови средства. Единственото му преимущество е, че баба му е Юлия – сестра на великия Юлий Цезар. Чичо му вижда гений в него и го предизвиква да се образова и развива.

Октавиан е 18-годишен студент в Аполония (в днешна Албания), когато през 44 година прочие Хр. чува новината, че чичо му е погубен в Рим. Скоро той чува още по-смущаваща информация. В своето наследство Цезар е определил Октавиан като собствен правоприемник и му е оставил три четвърти от парцела си.

Октавиан взема решение да работи уверено. Връща се в Рим и провежда игри в чест на Цезар. Това му оказва помощ да събере малко военна мощ от 3000 души – всичките ветерани от войската на Юлий Цезар.

Сред поддръжниците на Цезар Октавиан има натурален съперник – Марк Антоний, приближен лейтенант на диктатора, който е направил повече от всеки различен, с цел да успокои ситуацията в Рим след гибелта на Цезар.

Армиите на двамата мъже се срещат покрай Модена през 43 година прочие н.е. Победата е на страната на младия и некомпетентен Октавиан, което му дава престижа да договаря при равни условия с Антоний. Те образуват съюз против враговете на Цезар. През 42 година пресичат Адриатическо море и дружно преследват убийците на Юлий Цезар.

Армиите на Октавиан и Марк Антоний разгромяват войските на най-големите си съперници за властта над Рим – Брут и Касий, убийците на Цезар. Поражението край Филипи (42 година пр н.е.) е толкоз тежко за Брут и Касий, че и двамата се самоубиват.

Победителите си разделят контрола над империята. Октавиан Август поема властта в западните елементи, а Антоний в източните, където се подслонява в съблазнителни ръце на египетската кралица Клеопатра.

Признаците за напрежение сред Октавиан и Антоний изчезват през 40 година прочие Хр., когато Антоний се връща за малко в Италия и се дами за сестрата на Октавиан Октавия. Покоят завършва след три години, когато в Рим идва новината, че Антоний се е оженил за Клеопатра. Бракът не е законен съгласно римското право, тъй като Клеопатра не е римски жител. Това обаче е знак за края на всевъзможни искания за съюз сред двамата противници за власт.

Битката при Акциум през 31 година пр.н.е взема решение въпроса. Октавиан печели съкрушаваща победа. Антоний и Клеопатра бягат назад в Египет, само че Октавиан не ги оставя на мира, а потегля след тях. Той стъпва на египетския бряг през 30 година прочие Хр., като в това време двамата любовници – Антоний и Клеопатра, се самоубиват. Октавиан остава на изток задоволително дълго, с цел да трансформира хилядолетната страна край Нил в нова и спокойна римска провинция.

 Древен Рим при Октавиан Август

През 29 август 30 година пр.н.е. Октавиан победи в Рим като неоспорим стопанин на изток и на запад.

Младият всемогъщ стопанин на Рим обаче не потегля по стъпките на чичо си Цезар. Той връща властта на Сената, като даже му обезпечава ръководеното на войските и три богати провинции – Сирия, Галия и Испания. Самия той управлява всички обществени служби в империята. Ръководейки по този метод публичния живот, той на процедура получава безспорна власт над живота на хората и по този начин над цялата римска империя.

С умели политически маневри, Октавиан прави по този начин, че на 13 януари 27 пр.н.е. е назначен за император до самата си гибел. Така ръководи еднолично според постановлението на Сената. За да издигне престижа му още повече, на 16 януари 27 пр.н.е. Сенатът приема предлагането на Мунаций Планк за почитане на Октавиан с купата Август.

В източните елементи на империята купата се превежда с гръцкото Сабастос (достопочтен, свети). Самият Октавиан Август избира обръщението принцепс или пръв жител. Освен това резервира и купата император, с цел да подчертае ролята си като висш главнокомандващ. Приемането на купата Август се смята за начало на владичеството на императорите в Рим.

С ръководството на Август стартира интервал на условен мир, прочут като Pax Romana, през който в Средиземноморския свят за повече от два века се открива мир и благополучие. Август уголемява империята, обезпечава границите ѝ посредством подчинени територии и се сдобрява с Партското царство по пътя на дипломацията. Той реформира римската система от налози, употребява добре развитата пътна мрежа на империята и основава публична куриерска система, открива постоянна армия.

Управлението на Октавиан Август остава в историята на античен Рим като Златен век и ера на велики военни, обществени и културни достижения.

След гибелта му през 14 година от н.е. Август е разгласен за господ от Сената и уважаван от страна на римляните. Неговите имена Август и Цезар биват одобрявани от всеки идващ император. В негова чест е преименуван месец Секстилий в месец Август.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР