Аваза. Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни.

...
Аваза. Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни.
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център „Балкан” на територията на България

Аваза. Отношенията сред България и Туркменистан са значими и перспективни. Убеден съм, че двустранният разговор на най-високо равнище ще отвори нови благоприятни условия за съдействие от съвместен интерес. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „ Аваза “ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Това оповестиха от държавна осведомителна работа . Премиерът Борисов посочи желанието на нашата страна да развива всестранно, дълготрайно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.
Премиерът Борисов посочи капацитета на съдействието сред България и Туркменистан по отношение на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския район към Европа. Българският министър-председател подчертава върху устрема на страната ни да резервира ролята си на стратегически газоразпределителен център и уточни сериозната работа на държавното управление по построяването на нужната инфраструктура. Според премиера Борисов, газът от Туркменистан е евентуален източник за зареждане на газоразпределителния център „ Балкан ” на територията на България.
Министър-председателят Борисов изрази подготвеност страната ни да развива разговор с Туркменистан и по отношение на опциите за взаимоотношение по транспортната съгласуваност в направлението „ Запад – Изток “ и „ Запад – Юг “ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за съдействие сред България и Туркменистан министър председателят Борисов уточни инфраструктурата. По думите му би било потребно и за двете страни, в случай че обменят повече информация за капиталовия климат и желанията в тази област. В рамките на диалога министър-председателят Бойко Борисов благодари на президента на Туркменистан за отправената покана за присъединяване в Първия каспийски стопански конгрес. Българският министър председател поздрави Бердимухамедов за самодейността за осъществяване и за сполучливата организация на това значимо и първо по рода си събитие. Министър-председателят Борисов насочи покана към президента на Туркменистан да посети България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР