Аватар: Пътят на водата ще бъде пуснат официално по кината

...
Аватар: Пътят на водата ще бъде пуснат официално по кината
Коментари Харесай

Възможни ли са огромни приходи с ограничен маркетинг? Следете „Аватар 2“

" Аватар: Пътят на водата " ще бъде пуснат публично по кината на 16 декември. За да може филмът да излезе на облага за Disney, режисьорът Джеймс Камерън признава, че продължението на шлагера му от 2009 година - най-касовият филм на всички времена с над 2,8 милиарда $ доходи, би трябвало да завоюва повече от 2 милиарда $ в международния бокс офис.

За да стане ясно какви са упованията към втората част на „ Аватар “, от Fast Company показват, че в действителност тя би трябвало да се трансформира в третия или четвъртия най-печеливш филм на всички времена. До момента най-печелившият филм за годината е " Топ Гън ": Маверик (1,48 милиарда $ в международен мащаб), който заема 11-о място в класацията за всички времена.

Всичко това значи, че доста хора би трябвало да посетят киносалоните, привлечени от изключителната визия на кино лентата, и то на фона на мощна преориентация на потребителите към разнообразни стрийминг платформи и бързо развиване на домашните аудио- и видеосистеми

Подобна цел изисква солидна, комплицирана и широкомащабна маркетингова тактика. Въпреки това в навечерието на премиерата на кино лентата, който по този начин или другояче ще се трансформира в исторически блокбъстър, Disney наподобява употребява минимум известния маркетингов инструмент – въздържаност, показват от Fast Company.

През 2009 година, когато Камерън и 20th Century Fox показаха за първи път света на „ Аватар “, в маркетинговата акция бяха употребявани всички налични средства. В нея бяха привлечени сътрудници като Mattel, McDonald's, Coca-Cola, LG и Panasonic, като даже се стигна до оповестяването на Ден на „ Аватар “, четири месеца преди премиерата на кино лентата на 18 декември, на който бяха прожектирани 16 минути в IMAX кината по целия свят.

За разлика оттогава, няколко дни преди премиерата на " Аватар: Пътят на водата " следи от сходна масирана акция липсват. Разбира се, не би трябвало да се не помни, че Mercedes-Benz сътвори концептуален електромобил, наименуван AVTR, както и нова реклама, в която се прави параленост сред екологичните цели на компанията и посланието на кино лентата.

Но това въпреки всичко не е доста и от изданието дават образец за какво - продължението на " Черната пантера " - " Уаканда вечно ", да вземем за пример, употребява McDonald's, Lexus, Adidas, Sprite Zero, Target, Procter & Gamble, Mastercard, Mac Cosmetics, NBA и Xbox. Adidas даже сътвори въодушевени от кино лентата тренировки в своето приложение Runtastic.

Любопитно е, че Disney e от фирмите, които постоянно се стремят към чупенето на върхове. Как да си разбираем тогава тази постна маркетингова тактика, изключително за филм, от който се чакат такива доходи?

Според анализаторите това се дължи на обстоятелството, че цялостната среда е изменена, а и провокациите пред двете серии са разнообразни.

" Аватар " беше истинска история, а не приспособена от към този момент съществуваща, която хората познават и обичат. Затова вместо да разчитат на историята и героите, Камерън и 20th Century Fox заложиха на това, че могат да привлекат публиката с невижданите 3D визуализации и поглъщащия свят на Пандора, където се развива действието на кино лентата.

Между излизането на „ Аватар “ и това на " Аватар: Пътят на водата " обаче се появиха десетки филми, в които резултатите са на извънредно високо равнище.

Затова Disney залага, че самият филм ще бъде най-важният маркетингов инструмент за втората част. Първият ход на компанията беше да пусне първата серия по кината през септември, която завоюва впечатляващите 76 млн. $ в боксофиса. Междувременно даже филмовите откъси и тийзърите описват доста малко за сюжета и по-скоро натъртват на въодушевление за очите.

В Disney също по този начин знаят, че филмът ще се задържи дълго след премиерата си в доста киносалони. Оригиналният " Аватар " откри своя уикенд в кината със 79 млн. $ и в продължение на 10 седмици спадаше единствено с 8% седмично, показват от Fast Company.

Сега остава да забележим по какъв начин ще се показа " Аватар: Пътят на водата ".



 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР