Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали.

...
Авария възникна на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали.
Коментари Харесай

Авария почти спря новата пречиствателна станция на Кърджали

Авария породи на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали. Заради техническа щета 3 от 6-те ускорители не работят. А локалното ВиК няма пари за нови, съобщи БГНЕС.

Заради спешната обстановка през днешния ден регионалният шеф Никола Чанев свика работна среща, която завърши с положителни планове. „ Надявам се да намерим бързо решение, което да предотврати прекъсването на пречиствателната станция и съществени екологични последствия. Всяка от страните по контракта за осъществяване следва да съблюдава поетите задължения, според българското законодателство “, акцентира той. В противоположен случай разногласието може да бъде отвеян в съда.

Съоръжението бе построено в границите на плана „ Воден цикъл “, притежател е община Кърджали, а от 2 години и половина за употребата му дава отговор ВиК. Директорът на водното сдружение Славчо Славков съобщи, че в изискванията на значителни превалявания и високи входни равнища на водата станцията действа единствено с един биобасейн и всеки миг може изцяло да излезе от строя. Той добави, че въпросът неведнъж е поставян пред общинската администрация и българската компания - снабдител „ Биогест интернешънъл “ ЕООД, само че досега решение няма. Оборудването е създадено от немската компания „ Инвент АГ “, която твърди, че гаранционният период на машините е изминал и ускорителите могат да бъдат сменени единствено против възнаграждение. ВиК обаче не разполага с такива средства - цената на един ускорител е 60 000 лв..

Пречиствателната станция за отпадни води е част от Интегрирания воден план на Кърджали и е на стойност 25 500 000 лв.. Инвестицията за целия план е в размер на 70 млн. лв., финансирането е от оперативната стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “. Европейският кохезионен фонд обезпечи 54 296 782 лв., националното съфинансиране бе с близо 14 млн. лева, а община Кърджали взе участие с малко над 2 млн. лв.. Проектът мина през 10-годишни проблеми, в началото трябваше да се строи по стратегия ИСПА. Договорът бе подписан на 18 януари 2013 година със период на осъществяване 18 месеца, само че осъществяването се сблъска с проблеми, този път с пътното трасе, заради което периодите бяха удължени.

Така на 10 септември 2015 година министърката на околната среда и водите Ивелина Василева тържествено преряза лентата на към този момент готовата станция. Според ръководителя на плана инж. Митко Синабов резултатът от цялото оборудване е най-вече екологичен, защото с помощта на него заустването в река Арда подсигурява непорочност на повърхностните и подпочвените води. Освен това отпада и казусът със замърсяванията на язовир „ Студен бунар “, а оттова и напрежението с Турция и Гърция, където реките Арда, Тунджа и Марица се събират. При съществуването на зародилата повреда с ускорителите и неналичието на финансови средства за закупуването на нови обаче екологичното бъдеще е неразбираемо.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР