Авария в ракетата Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур.

...
Авария в ракетата Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур.
Коментари Харесай

Авария при старта на кораба на Союз“, екипажът е невредим

Авария в ракетата „ Союз “ малко след изстрелването от космодрума Байконур. Екипажът от двама души - американец и руснак - се приземи сполучливо и е незасегнат. Предполага се, че единият мотор е отказал при разпадането на втората степен на ракетата - притежател.

Минути преди старта. Американецът Ник Хейг и руснакът Алексей Овчинин са подготвени да полетят с кораба „ Союз Министерски съвет 10 “ към Международната галактическа станция на шестмесечна задача. 160 секунди след старта, след отделянето на първата степен, Овчинин оповестява на контролния център за проблем с единия мотор.
Юрий Борисов, зам.-министър -председател на Русия: На 123-ата секунда системата за спешно кацане се е задействала и е разрешила отварянето на парашутите. Капсулата се е отделила от ракетата - притежател и екипажът се е приземил безвредно.
След балистично приземяване, капсулата с двамата е открита в казахската степ на 20 км. от град Жезказган.

 © Българска национална телевизия
Хейг и Овчинин се усещат добре, както се вижда от първите фотоси след изваждането им от капсулата. Те са понесли натоварване от 6G при спускането, само че са готови за сходни тествания. Двамата ще прекарат нощта под наблюдаване в болница.

Незабавно е образувана комисия, която да проверява случая.
Юрий Борисов, зам.-министър -председател на Русия: Смятам, че американската страна ще се отнесе с схващане. Ние, несъмнено, не бихме скрили информация за аргументите, не би било подходящо в сходна обстановка.  Американецът Ник Хейг (горе) и руснакът Алексей Овчинин (долу) Американецът Ник Хейг (горе) и руснакът Алексей Овчинин (долу) © Българска телеграфна агенция
Екипажът на МКС е осведомен неотложно за събитията и е трансформирал програмата си. С корабите „ Союз “ постоянно се изпращат хранителни запаси и астронавти до МКС. Подобна сериозна обстановка на космодрума Байконур не е иимало от 1983 година, когато ракетата пламна преди изстрелване и двамата руснаци от екипажа бяха избавени на косъм.

От 2010 година с крах са приключили 13 изстрелвания на съветски ракети-носители поради механически повреди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР