Авария в хвостопровод на Лъки Инвест ЕООД е довела до

...
Авария в хвостопровод на Лъки Инвест ЕООД е довела до
Коментари Харесай

Няма опасност за питейната вода в Чепеларе, Лъки, Асеновград и Пловдив

Авария в хвостопровод на " Лъки Инвест " ЕООД е довела до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска през днешния ден следобяд. Това оповестиха от Регионалната екоинспекция в Смолян. След получения сигнал на незабавния телефон 112 е почнала незабавна инспекция, взети са проби от 8 пункта по поречието на двете реки.

Пловдив

Екоинспектори от Пловдив и Смолян са открили изпускане на хвост - вместо в хранилището, във водите на река Юговска. До случая се е стигнало след повреда на хвостопровод от обогатителна фабрика в региона до хвостохранилище " Лъки 2 комплекс ".

 Авария в хвостопровод е замърсила реките Юговска и Чепеларска Авария в хвостопровод е замърсила реките Юговска и Чепеларска
Авария в хвостопровод на „ Лъки Инвест “ ЕООД е довела до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска през днешния ден следобяд. След получен в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пло...
Инж. Цветелина Кънева - шеф на Басейнова дирекция-Пловдив: Аварията е била 30 минути до един час. Когато от фабриката откриват, че е спукана тръбата, незабавно преустановяват работа и стартират ремонтните действия. И към час по-късно е овладяна тази повреда.
В няколко сектори водата е имала мощно изразен бял цвят. Според спешните екипи първичните проби във водите на реките Юговска, Чепеларска и Чая не са установили съществуването на мъртва риба.

Незабавно е тествана водата за три индикатора - метали, неразтворени субстанции и циениди.

На този стадий няма заплаха за качеството на питейната вода в Чепеларе, Лъки, Асеновград и Пловдив. Утре следва да бъдат взети проби и от река Марица в продължението ѝ чак до Старозагорска област.
Инж. Цветелина Кънева - шеф на Басейнова дирекция-Пловдив: Пуснахме обаче предизвестие към Областна администрация, ВиК-Пловдив, всички общини, които са на територията по поречието на реката за възбрана за водопой на животни. Да се подхващат дейности ВиК да взимат проби и те.
За позволеното нарушаване против сдружението ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения. Екипът на " По света и у нас " не съумя да се свърже с изпълнителния шеф на предприятието. През цялото време телефонът му даваше заето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР