Авария в хвостопровод на Лъки Инвест ЕООД е довела до

...
Авария в хвостопровод на Лъки Инвест ЕООД е довела до
Коментари Харесай

Авария на хвостопровод замърси реките Юговска и Чепеларска

Авария в хвостопровод на " Лъки Инвест " ЕООД е довела до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска, оповестяват от Министерство на околната среда и водите.

След получен в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив сигнал са образувани два екипа, които са направили инспекция и са взели проби от 8 пункта по течението на река Юговска и река Чепеларска.

Установено е изпускане на хвост във водите на река Юговска наоколо до град Лъки. До случая се е стигнало след повреда на довеждащ хвостопровод, отвеждащ хвоста от Лъкинска Обогатителна Фабрика (ЛОФ) до хвостохранилище " Лъки - 2 - Комплекс ".

Допуснато е нерегламентирано заустване на хвост в река Юговска, в резултат на което водите на реката са със мощно изменен цвят. Аварията е отстранена в границите на час. За позволеното нарушаване, против сдружението ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения.

Водните проби ще бъдат оценени по следните индикатори: дейна реакция, рН, температура, електропроводимост, разперен О2, плътност с О2, неразтворени субстанции, калциево-карбонатна неотстъпчивост, цианиди свободни, желязо, манган, мед, цинк, арсен, хром общ, кадмий, олово, никел, живак.

Ще бъде изработен и разбор на качеството на питейната вода от водоизточниците на река Чепеларска.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР