Авариралата космическа станция „Тянгун-1“ (Tiangong-1) с токсични вещества се очаква

...
Авариралата космическа станция „Тянгун-1“ (Tiangong-1) с токсични вещества се очаква
Коментари Харесай

Китайска рулетка: до падането на Тянгун-1 остана около едно денонощие

Авариралата галактическа станция „Тянгун-1“ (Tiangong-1) с токсични субстанции се чака да се забие в Земята през идващите 24 часа. Какво знаем към този миг.
Европейската галактическа организация смята, че китайската станция ще влезе в плътните пластове на атмосферата през интервала 31 март – 1 април. Има възможност да бъде ударен някой огромен мегаполис. Зоната на риска се разгръща от 43 градуса северна широчина до 43 градуса южна широчина. В тази зона се намират Ню Йорк, Барселона, Пекин, Чикаго, Истанбул, София, Торонто и още доста други.

Неправителствената Aerospace допуска, че отломките от станцията могат да паднат сред тези ширини в нощта на 31 март или денем на 1 април. Точността е плюс минус 16 часа.

Американската система за надзор на галактическото пространство е по точна. Нейната прогноза е, че „Тянгун-1“ ще навлезе в плътните пластове на атмосферата на 1 април ориентировъчно в точка с координати 25,7 градуса южна широчина и 209,8 градуса западна дължина (Акваторията на Атлантическия океан, на към 1000 километра от Рио де Жанейро).

Китай твърди, че съвсем всичко ще изгори в атмосферата, само че някои парчета ще паднат в Тихия океан. Техните прогнози са 60% възможност за цялостно изгаряне на „Тянгун-1“.



На борда на станцията се намира токсичният хидразин, детайл от ракетното гориво, пораждащ рак. Високите концентрации са изключително рискови.

Не бива да забравяме, че съгласно Договора за галактическото пространство от 1967 година, галактическият уред на която и да е страна е нейно законно имущество, без значение къде се е приземил. И кражбата даже и на парченце от „Тянгун-1“ се смята за кражба на собствеността на Китай.

Има казус на тази тематика. След гърмежа на Challenger през 1986 година, чиновник на бреговата защита на Съединени американски щати прибра късче от совалката и го съхранява цели 25 години. А по-късно реши да го продаде в eBay. Човекът незабавно бе задържан и приет за отговорен в кражба на държавно имущество. Осъден бе на 2 години условно.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР