Аутсорсинг секторът у нас формира 2.4% от работния пазар в

...
Аутсорсинг секторът у нас формира 2.4% от работния пазар в
Коментари Харесай

Индустрията на изнесените услуги е сред най-добрите работодатели в България

Аутсорсинг секторът у нас образува 2.4% от работния пазар в България. В него са заети повече от 67 300 души, като към 2021 година броят им се очаква  да надвиши 79 хиляди души. Това демонстрират данните от последния годишен отчет за развиването на промишлеността на Българската аутсорсинг асоциация
Едновременно с това секторът на изнесените услуги генерира 7.9% от всички разноски за заплати в стопанската система ни, което демонстрира, че заплащането в бранша е в пъти по-голямо от междинното за страната.

Данните от неотдавна извършено изследване от интернационалната консултантска компания Mercer измежду членовете на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) за техните HR политиките демонстрира, че 96% от фирмите дават и годишен бонус на чиновниците си, който приблизително е в размер на една брутната работна заплата. Темпът на напредък на работната заплата в бранша на годишна база е 6% и е съпоставим с останалите браншове на стопанската система. Заради следената наклонност през последните години за изнасянe на активността на фирмите отвън София, главно в огромни градове с университети, растежът на заплатите отвън столицата е с 10-11% през последната година.
Сред останалите общи HR политики са спомагателните придобивки, които бранша дава като шеф
100 % от фирмите обезпечават в допълнение здравно обезпечаване на чиновниците си, както и
бонус за довеждане на нов сътрудник в организацията. Близо 70% от фирмите дават безвъзмездни карти за спорт на чиновниците си или покриват отчасти разхода за спортни интензивности. Същият % от работодателите обезпечават и безвъзмездни здравословни храни за офиса. 86% от фирмите в аутсорсинг промишлеността са основали в офисите си пространства за игри, спорт и забавление. Всяка четвърта от пет компании дават опцията и за работа от у дома, в случай че естеството на работата го разрешава.

„ Както в световен мащаб, по този начин и в България, с цифровата промяна на другите промишлености се вижда наклонност за по-сериозна връзка сред аутсорсинга на бизнес процеси (BPO) и ИТ аутсорсинга (ITO). Компаниите в България към този момент се ориентират към потреблението на все по-дигитално насочени принадлежности, които разрешават повишаването на добавената стойност на предлаганите от тях услуги. Нарастващото търсене към висококвалифицирани фрагменти е и повода за доближаването на равнището на възнаграждение сред двата подсектора. В тази конкурентна среда фирмите от нашата промишленост постоянно организират допитвания за равнището на задоволеност на чиновниците си. И като резултат от положителните HR практики, нашият секторът се отличава с извънредно висока позитивна противоположна връзка от 80% от чиновниците “, разяснява Ивайло Славов, ръководител на борда на БАА и съосновател и изпълнителен шеф на Bulpros.

Другата обща линия за промишлеността на изнесените услуги са вложенията в обществено виновни акции. Сферите, в които фирмите провеждат своите начинания са свързани с предварителна защита на здравето и сигурността, етичните правила на държание, насърчаването на разделното събиране на боклуци и преработването. Аутсорсинг секторът е и измежду най-големите вложители в региона на образованието. Близо 100% от фирмите (96%) имат разнообразни партньорства с университети или други просветителни начинания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР