Аутсорсинг индустрията у нас остава един от най-динамично развиващите се

...
Аутсорсинг индустрията у нас остава един от най-динамично развиващите се
Коментари Харесай

Търсят се 13 000 души в аутсорсинга до 2021 година

Аутсорсинг промишлеността у нас остава един от най-динамично разрастващите се браншове в стопанската система - до 2021 година секторът ще се нуждае от 13 000 нови чиновници.

За това сочат данни от годишния разбор на промишлеността за 2017 година, показан от Българската аутсорсинг асоциация (БАА).
Проучването е извършено измежду 477 компании, които правят активност в бранша у нас.

244 от тези компании се занимават с бизнес процеси, а 233 - с осведомителни технологии, написа money.bg

 Аутсорсинг промишлеността се нуждае от 20 000 чиновници
Аутсорсинг промишлеността се нуждае от 20 000 чиновници

Аутсорсинг промишлеността е с 3.6% дял от Брутният вътрешен продукт и непрестанно се развива

Компаниите от сектора реализират доста по-голям растеж от планувания през 2017 година В место предстоящите 13.5%, промишлеността се уголемява с 18.2%.
" Това е един от най-успешните браншове на българската стопанска система, който бележи постоянен двуцифрен напредък през последните 5 години ", съобщи Ивайло Славов, ръководител на БАА и изпълнителен шеф на Bulpros.

Секторът на аутсорсинг услугите играе все по-важна роля в стопанската система на България, като през 2017 година той генерира 2.1 милиарда евро годишни доходи или 4.8% от Брутният вътрешен продукт на страната .
Целта на промишлеността е да доближи 4 милиарда евро годишен оборот (т.е. съвсем да го удвои) до 2021 година, с които да образува 7.9% от стопанската система на България.

В момента 2.4% от всички заети у нас работят в аутсорсинг компании. Това са повече от 67 000 души, като над 60 000 от тях са на цялостен работен ден.

До 2021 година задачата е заетите в бранша да надвишават 79 000.

Аутсорсингът заплаща 7.9% от всички заплати в страната, като е и измежду водещите данъкоплатци, внасяйки 15.5 млн. евро за 2017 година " Приносът ни за потреблението е даже по-сериозен от този, с който способстваме за Брутният вътрешен продукт ", означи Славов.

Макар фирмите от промишлеността най-често да са наричани " прът центрове ", услугите по телефона са единствено 16% от общата активност в този бранш.

" 84% от останалите услуги са свързани със основаването на софтуерни приложения, изработването на артикули, свързани със познания, автоматизация, ръководство на бази данни и така нататък ", изясни още Славов.

 София – водач в осведомителните технологии и аутсорсинга
София – водач в осведомителните технологии и аутсорсинга

В столицата се създава към 40 % от Брутният вътрешен продукт на страната

Най-голямото предизвикателство - намирането на точните хора

За да реализира амбициозните си цели, секторът изпитва непрекъснат " апетит " за фрагменти и търси 13 000 непрекъснати чиновници през идващите 2-3 години. Намирането и квалификацията на тези хора е измежду топ целите на фирмите от промишлеността.

Фирмите търсят квалифицирани експерти, като са подготвени да предложат работа на локални фрагменти със съответните умения, само че и на българи от чужбина. Те влагат от ден на ден в образования, а заплатите в бранша стават все по-високи. Стартовата заплата в бранша към този момент е 4-цифрена сума в лв., а нерядко и в евро.

Заплатите в ИТ бранша към този момент са конкурентоспособни на тези в Централна и Западна Европа, изключително откакто се приспаднат неизбежните разноски като наем и битови сметки.

" Един ИТ експерт у нас получава повече в безспорна стойност, в сравнение с във Англия. Затова и хората, които приключват и натрупат опит на Острова, все по-често се връщат у нас ", уточни Пламен Цеков, изпълнителен шеф на Scale Focus.

" Работещите в бранша получават отлична основа за всевъзможни проекти и действия в своя предстоящ житейски път ", добави Славов.

 България потвърден състезател в аутсорсинг промишлеността, удовлетворен Плевнелиев
България потвърден състезател в аутсорсинг промишлеността, удовлетворен Плевнелиев

София предложила големи благоприятни условия за правене на бизнес

5 съществени центъра в огромните градове

Макар София към момента да е основният аутсорсинг център в България, Пловдив и Варна съществено напредват, а Велико Търново и Бургас притеглят от ден на ден нови компании. Именно това са 5-те съществени центъра на промишлеността у нас.

" Това към този момент не е софийска промишленост, тъй като към този момент се развива и на други места в страната. Пловдив и Варна напредват бързо, а Бургас, Велико Търново и Русе са изгряващи звезди в бранша ", уточни Славов.

Фирмите от столицата се уголемяват и в други райони и към този момент имат най-малко по 3 офиса в страната. " Компаниите желаят да се уголемяват и да основават работни места в страната, което е супер позитивно, защото хората към този момент могат да се осъществят на местата, където учат и живеят. Така можем да задържим хората и да развиваме градовете и районите в България ", означи той.

 Павлова желае да сме цифров хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация
Павлова желае да сме цифров хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Тя е подготвена Българското председателство да е Балканско председателство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР