automedia.investor.bgЗаради високите цени на съдържащите се в тях метали и

...
automedia.investor.bgЗаради високите цени на съдържащите се в тях метали и
Коментари Харесай

Дойде ли краят за колите без катализатори?

automedia.investor.bg

Заради високите цени на съдържащите се в тях метали и катализаторите, и филтрите за твърди частици (DPF) всеобщо се демонтират или даже се крадат

За редовия български водач катализаторът в никакъв случай не е представлявал особена алтернатива. От една страна, това устройство понижава мощността и усилва разхода (макар и с малко), като в същото време изисква поддръжка и скъпа замяна. От друга, за него можеш да получиш много положителни пари от търговците на метали. 30 секунди търсене в Гугъл ни дава примерните цени: сред 50 и 700 лв. за общоприет катализатор, 40 до 200 лв. за едносъставен керамичен, 30 до 250 лв. за дизелов филтър за твърди частици (DPF).

Ефектът от двете страни на това уравнение е, че величествен брой от колите по българските пътища от дълго време са се дали прошка и с катализатора, и с DPF-а, въпреки свалянето им да има пагубен резултат върху равнището на изпусканите нездравословни газове. Въпреки няколкото подхвърляни закани през годините страната в действителност не следи за съществуването на катализатор и не е никакъв проблем да си караш без него.

ТОВА МОЖЕ ВНЕЗАПНО ДА съдебна експертиза ПРОМЕНИ  с предлаганите от транспортното министерство промени в наредбата за техническите прегледи (Н-32 от 2011). Както евентуално сте чули, главната смяна е въвеждането на  разнообразни " екологични групи " за леките коли съгласно годината на първа регистрация, кой европейски стандарт покриват (от Euro 1 до Euro 6) и какви показания дават при инспекцията на отработилите газове на годишния механически обзор. Тези екологични групи са пет - като първата е за най-старите коли, регистрирани до 1996 година, а четвъртата е за най-новите, след 2009. Петата група е за електрически автомобили и коли с водородни горивни кафези.

ЗАСЕГА НИКОЙ НЕ КАЗВА  каква ще е тъкмо функционалността на тези групи. Но едното им предопределение сигурно е да разрешават на градските управляващи да не разрешават придвижването на по-замърсяващите коли в по-рисковите дни - или въобще. Подобен проект се разисква на експертно равнище в Столична община, въпреки към този момент да не е ясно при какви стойности на замърсяването ще влизат в действие възбраните, дали ще се отнасят единствено за централните градски елементи и кои еко групи ще обгръщат. Възможно е също другите групи да заплащат разнообразни такси за паркиране в сегашните Синя и Зелена зони.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР