automedia.investor.bgВеднъж да забравим фаровете вечерта и при следващия опит за

...
automedia.investor.bgВеднъж да забравим фаровете вечерта и при следващия опит за
Коментари Харесай

Как да боравим правилно със зарядното за акумулатор?

automedia.investor.bg

Веднъж да забравим фаровете вечерта и при идващия опит за палене с разводнен батерия стартерът въобще не реагира. В този случай оказва помощ единствено едно – да заредим акумулатора със зарядно.

Това не е мъчно. С малко знания може да се извърши и без разглобяване на акумулатора. Зареждането обаче зависи от доста фактори.

Свързване на зарядното устройство с акумулатора

Принципно в предната част на зарядното устройство се намират един червен и един черен кабел, които приключват с клеми. От задната му страна има мрежов кабел.

1.    Преди да свършете зарядното с акумулатора е належащо да бъдат свалени двете клеми на акумулатора. Така подаваният ток няма да протече към бордовата мрежа. Някои зарядни устройства работят с високо напрежение, което може да заплаши елементи от електрониката на автомобила.

2.    Първо свалете минусовата клема/масата. След това свалете плюсовата клема. Тази последователност е значима. Ако свалите първо плюсовата, рискувате да извършите късо съединяване. Причината по тази причина е, че минусовата клема е обвързвана непосредствено с каросерията. При допиране на плюсовия полюс и железна част на автомобила ще се получи късо съединяване.

3.    След като акумулаторът е със свалени клеми, свържете двете клеми на зарядното устройство. Червената се свързва с плюсовия полюс на акумулатора, а синята – с минусовия.

4.    Едва тогава свържете устройството с контакта. Ако по нехайство сте объркали двете клеми, незабавно ще се включи комутатор в устройството. Същото ще се случи и в случай че настроите неправилно напрежение.

Правилно зареждане на акумулатора

Модерните зарядни устройства за батерии са оборудвани с електроника, която контролира зарядното напрежение автоматизирано. При по-старите не постоянно е по този начин. Въпреки това има опция да се информирате за времето за зареждане.

1.    За цялостното зареждане на акумулатора са нужни няколко часа. Това зависи от силата на тока. Зарядно с ток от 4 ампера има потребност от 12 часа за зареждане на 48-амперчасов батерия.

2.    След като заредите, първо изключете мрежовия кабел и едвам по-късно свалете двете клеми.

3.    Накрая закрепете двата кабела от бордовата мрежа към акумулатора. Първо затегнете аления кабел на плюсовия полюс, а по-късно всеобщия кабел на минусовия полюс.

Снимки: Autoscout24

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР