automedia.investor.bgТова са рисковете, които поемаме, когато не се грижим за

...
automedia.investor.bgТова са рисковете, които поемаме, когато не се грижим за
Коментари Харесай

Защо налягането в гумите е толкова важно

automedia.investor.bg

Това са рисковете, които поемаме, когато не се грижим за гумите на автомобила си

Поддържането на вярно налягане в гумите, усилва техния живот, усъвършенства сигурността на автомобила и оптимизираразхода на гориво. Вероятно сте го знаели и преди, само че е време да задълбаем в тематиката и да я разнищим.

 Защо налягането в гумите е толкоз значимо

 

Налягането на гумите се мери, като се пресмята количеството напомпан въздух навътре в гумата. За задачата най-често се употребяват две мерни единици - PSI (паундове на квадратен инч) или BAR (приблизително равно е на една физическа атмосфера).

 

За да разберем какво налягане би трябвало да поддържаме в гумите на автомобила си, би трябвало да се допитаме до инструкциите за употреба, обезпечени от производителя. Ако не ви се търси в дебелата брошура, огледайте се някъде към пантата на шофьорската врата, където множеството коли имат стикер с целесъобразното налягане.

 

В противоположен случай рискувате щета на гумите, по-висок разход на гориво и евентуална злополука. По-долу преглеждаме главните случаи:

 Защо налягането в гумите е толкоз значимо

 

Ниско налягане

 

Ако не проверявате регулярно налягането на гумите си те доста бързо могат да спаднат. Това единствено по себе си би довело до несиметричен контакт на гумите с пътната настилка, което от своя страна води до прекомерено изхабяване на вътрешната и външната част на протектора на гумата. При незадоволително напомпани гуми също може да се следи и увеличение на съпротивлението при търкаляне, което усилва разхода на гориво и води до по-голямо количество отделени въглеродни излъчвания.

 Защо налягането в гумите е толкоз значимо

 

Високо налягане

 

Прекомерно високото налягане на гумите би било колкото нездравословно за самите тях, толкоз и скъпо за вас, като техен притежател. В този случай контактното леке е доста малко и води до загуба на сцепление и увеличение на спирачния път. Натоварването се придвижва в централната част на гумата и се разпределя неравномерно, което води до по-кратък живот на гумите.

 Защо налягането в гумите е толкоз значимо

 

Коректно налягане

 

В множеството случаи не можем да разберем с просто око дали налягането на гумите ни е намаляло и дали би трябвало да се погрижим за тях. Тенденцията сочи, че налягането спада с почти 0.1 BAR на месец (2 PSI). В летните дни, с повишението на температурите, гумите губят повече въздух по тази причина е прeпоръчително през горещия сезон да проверявате налягането им по-често.

 

Има три места, на които можете да ревизирате рекомендациите, които производителят на вашия автомобил е дал за вярното налягане на гумите за съответния модел.

 
В книжката на автомобила ви На вратата на водача От вътрешната страна на външната капачка на резервоара
Хубаво е да имате в поради, че е допустимо рекомендациите да сочат друго налягане за предните и задните гуми, както и според от това какъв брой претрупан е автомобилът.

 

Ако имате потребност, използвайте таблицата, по-долу, с цел да преобразувате PSI в BAR и противоположното, и да ревизирате налягането на гумите си, още в този момент. 

 Защо налягането в гумите е толкоз значимо
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР