automedia.investor.bgТехнологията отдавна бе готова, но в Европа липсваше законова рамкаИдеята

...
automedia.investor.bgТехнологията отдавна бе готова, но в Европа липсваше законова рамкаИдеята
Коментари Харесай

Защо видеокамерите вместо огледалата не се появиха по-рано?

automedia.investor.bg

Технологията от дълго време бе подготвена, само че в Европа липсваше законова рамка

Идеята да се употребяват камери за назад виждане вместо огледала назрява в автомобилната промишленост повече от половин век. Защо обаче точно в този момент настъпи моментът те да бъдат вкарани в серийно произвеждане? За някои от аргументите ще се спрем в идващите редове.

 Защо видеокамерите вместо огледалата не се появиха по-рано?

Страничните огледала за задно виждане са едни от най-успешните елементи на автомобила и не е чудно, че са се трансформирали толкоз малко с течение на времето. Защо тогава би трябвало да бъдат " изхвърлени "? Преди всичко - поради аеродинамиката. Според статистиката, събрана от немски учени, приносът на огледалата към челното противодействие на автомобила може да доближи 5%. Ако корпусите им бъдат изцяло отстранени от въздушния поток, при естествени условия е допустимо да се понижи разходът с 0,1 л/100 км при леките коли (а при високи скорости и до 0,4 л/100 км). А изключително скъпо е това за товарните коли с големите им огледала и огромния годишен пробег - при неналичието им може да се спести 2,9% гориво.

Защо видеокамерите на са били инсталирани по-рано вместо огледалата, в случай че технологиите за това са подготвени? Досега нямаше законова рамка. Техническите разпореждания в множеството страни се основават на правила, създадени от Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) към Организация на обединените нации. Сега без огледала е невероятно: инсталирането в леките коли на огледало за назад виждане в салона и на две странични огледала е наложително според предписание №46 на ИКЕ. При товарните е допустимо да се заменят огледалата с камери - само че не и основните, а единствено спомагателни (например тези, които демонстрират зоната под предното стъкло на камиона). Но не щеш ли напълно скоро ще влезе нова версия на разпоредбите, която ще разреши да се заменят всички огледала с камерите. Работата по нея продължи няколко години: първият план на ИКЕ бе показан през 2010 година Документът се основава на стандарта ISO 16505, създаден от Международната организация по стандартизация. Първите коли, които ще се отърват от нормалните огледала, са електрическят Audi e-tron в Европа и овновеният камион Mercedes-Benz Actros.

 Защо видеокамерите вместо огледалата не се появиха по-рано?

Американското законодателство мощно се разграничава от европейското и към момента там не се отказван от огледалата. Още през 2016 година Tesla планираше да пусне електрическия кросоувър Model X с камери вместо странични огледала (те могат да се видят на фотосите на предсерийния модел). Тогава от компанията дружно с други членове на Алианса на автомобилните производители се обърнаха към Националното ръководство за сигурност на придвижването по пътищата с молба да бъдат направени промени във Федералния стандарт за сигурност на моторните транспортни средства (FMVSS) №111, само че получиха отвод. Така Tesla Model X се появи с огледала. Съответните промени в японското законодателство обаче бяха направени още през 2016 година, което неотдавна разреши на Toyota да стартира с продажбите на вътрешния пазар на седана Lexus ES без огледала за назад виждане, а с видеокамери.

Засега промяната на огледалата с камери слага много и съществени въпроси. Какво ще стане, да вземем за пример, в случай че обективът на камерата стартира да се изпотява като фаровете? Или пък по какъв начин ще стои въпросът при пъклен мраз? Колко ще би трябвало да чакате до момента в който се загреят LCD мониторите? Може би отговорите на тези въпроси ще станат ясни още тази зима.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР