automedia.investor.bgрекламаАко ги следвате, може да икономисате сериозна сума париЦените на

...
automedia.investor.bgрекламаАко ги следвате, може да икономисате сериозна сума париЦените на
Коментари Харесай

8 начина за пестене на гориво

automedia.investor.bg

``
реклама

Ако ги следвате, може да икономисате сериозна сума пари

Цените на бензина не престават да порастват, а с това се покачват и разноските по време на пътешестване. В обстановки като тази е изключително значимо, да се знае, че има способи за икономисване на гориво. При това те са изцяло действителни. Ето по какъв начин, съгласно специалистите от изданието Auto.Mail, можете да се икономисат пари в сезона, в който се пътува най-вече.

Спазвайте правилника

Първият и най-главен съвет – не бързайте. Дори при пътешестване на разстояние до 300 км, превишението на скоростта с 20-30 км ще ви спести не повече от 20-ина минути. Само че ще се изложите на много опасности, да не приказваме, че има огромна евентуално и да бъдете санкционирани за превишена скорост. 

Задръстванията и неприятните пътища също „ оказват помощ ” като цяло междинната скорост на пътуването, да не бъде толкоз висока, колкото ви се желае. А измерванията потвърждават, че при придвижване по път с ограничаване от 90 км/ч, стига то да се съблюдава, може да се спести най-малко по 2 литра на всеки 100 км спрямо пътешестване със 120 км/ч.

Следете си разхода

Сложете в автомобила си тефтерче и химикал и си записвайте показанията за междинния разход след всяко пътешестване (например от работата до дома). Това със сигуност ще ви помогне да спестите гориво. Впрочем, множеството модерни смарт телефони имат приложения, които управляват разхода, тъй че използвайте ги.

Откажете се от внезапните тръгвания

Свикнали сте да се „ изстрелвате ” на светофара? Тогава не се учудвайте, че плащате за повече гориво. Твърдението, че при внезапен старт разходът не се усилва, защото колата по-бързо доближава избрана скорост, с която продължава да се движи отмерено, не е правилно. 

Екипът на Auto.Mail е провел опит, като минава с два изцяло идентични коли – Mazda CX-5 с 2,5-литров мотор и автоматизирана скоростна кутия, по еднакъв маршрут. Стартира се гладко, като моторът се държи в границите на 2500 об/мин, а по-късно внезапно – до 4500 об/мин. Крайният резултат демонстрира, че разходът при първия кросоувър е 9,6 л/100 км, а при втория – 11,3 л/100 км. Разликата е 17,6%.

Гледайте напред

Видяхте ли, че светофарът към този момент свети алено? Ако е по този начин, за какво продължавате да давате газ? Съвсем скоро ще ви се наложи да спрете и по тази причина е по-добре да стигнете кръстовището по инерция. Запомнете – стилът „ газ-спирачка ” води до по-висок разход на гориво. И в случай че се опитате да го избегнете (или най-малко минимализирате) вършиме спестовност на гориво.

Карайте на верния режим

Голяма част от актуалните коли с автоматизирана скоростна кутия оферират режим „ еко ” (при някои може да се споделя и по различен начин). Затова, в случай че желаете да харчите по-малко пари за гориво, изполлзвайте го при всяка възожност. В този случа промяната на предавките става при по-ниски обороти, понижава се успеваемостта на климатика, както и на други системи, изискващи енерги. Не изключвайте и системата „ старт-стоп ”, с която се оборудвани множеството модерни мотори. Тя в действителност оказва помощ в тапите и сериозния трафик в градовете..

Ако автомобилът ви е с механични скорости и е по-нов, той евентуално разполага с функционалност, която ви подсказва по кое време да сменяте предавките, като съответният знак се появява на приборния панел. Тя е потребна, тъй че възползвайте се от нея оптимално.

Следете налягането в гумите

Поне един път месечно, а за какво не и по-често, проверявайте налягането в гумите. Тук от Auto.Mail дават за образец различен собствен опит, в който взе участие дизелов Duster. Той се кара несъмнено време с леко спаднали, напомпани повече от нужното или с „ естествени ” гуми. Оказва се, че при спаднали с 0,3 атмосфери гуми спрямо предложена стойност от производителя от 2 атмосфери, разходът се усилва с 6%. В същото време при „ пренапомпани ” с 0,3 атмосфери атмосфери, разходът спада с 5%. Последното обаче не е за препоръчване, защото се усилва натоварването върху окачването, а и комфортът се утежнява. 

Махнете всичко ненужно

Често може да се видят коли, които се движат с празен багажник на покрива. Трябва де са знае, че тези детайли водят до увеличение, освен това съществено, на разхода на гориво. Понякога разликата доближава до 2,0 л/100 км. Впрочем, рзходът се усилва и при отварянето на прозорец или на люка.

Внесете ред и в багажника на автомобила си. Не си заслужава да возите със себе си непотребни тежести, защото колкото е по-голямо тежестта на автомобила, толкоз по-висок е разходът на гориво.

Минете на газ

Накрая стигаме и до радикалния прийом за понижаване на разхода, само че той изисква инвестиция. Тя е друга в замисимост от автомобила и оборудването. Икономията в тази ситуация може да бъде основна, защото цената на газта е 2 пъти по-ниска от тази на бензина. Факт е, че разходът се покачва, само че това не е съдбовно. 

Има си и минуси – монтирането на газова бутилка понижава размера на багажника и усилва тежестта. Но пък в случай че преминавате по 30 000 км на година, то слагането на газово съоръжение придобива смисъл.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР