automedia.investor.bgПри покупката на автомобил на старо първото нещо, на което

...
automedia.investor.bgПри покупката на автомобил на старо първото нещо, на което
Коментари Харесай

Защо не се произвеждат неръждаеми автомобили?

automedia.investor.bg

При покупката на автомобил на остаряло първото нещо, на което се обръща внимание, е положението на каросерията. Ако тя е почнала да ръждясва, проблемите занапред предстоят. Неслучайно, доста хора си мислят, че има скрит план на международната автомобилна промишленост, която съзнателно се отхвърля от неръждаеми материали, вместо да реши един път вечно този проблем.

В момента фирмите употребявал алуминий, пластмаса, въглерод и даже исполин, като всички тези материали са сполучливи, само че тяхната стойност е много висока. И надлежно те не стават за всеобща приложимост, а единствено за изработката на скъпи модели, които след продажба могат да върнат вложените в тях вложения.  

Крехка неръждаема стомана

Това е една задоволително на ниска цена материал, който съставлява добра опция на нормалната поцинкована каросерия. В случая към стоманата са добавени хром и никел, които и придават по-блестящ тип. " Неръждавейката ", както е известна тази стомана, обаче е доста по-тежка и по-мека от останалите стомани. Направеният от нея автомобил ще е по-скъп като произвеждане и няма да е толкоз резистентен на удари.

 наслойка

Историята познава случаи за потребление на неръждаема стомана при коли. Такъв е именитият DeLorean DMC 12 от паметния филм " Завръщане в бъдещето ". При него от " неръждавейка " са единствено външните панели на каросерията, до момента в който самата рама е от композитни материали.

Ръждясващ алуминий

Защо не се употребяват алуминиеви сплави, ще попита някой. Да, те са по-леки, освен това няколко пъти, а също така са по-устойчиви на разяждане. Само че и те са доста по-скъпи и по-трудни за обработка, а също по този начин не могат да обезпечат нужната неотстъпчивост.

 наслойка

Именно по тези аргументи при новото Audi A8 се употребявал стоманени сплави, които усъвършенстват твърдостта. При първата генерация на модела се залагаше най-много на алуминий, който ръждясва по-бавно от елементарната стомана. Металът се покрива с бели петна, които съставляват оксидна лента, появяваща се при контакт с въздуха.

Титаниеви сплави

Титаниевите сплани са по-твърди от алуминия и са лишени от неговите дефекти, само че са цели 6 пъти по-скъпи. Цената на колите с каросерия от исполин стартират от няколкостотин хиляди $. Ярък представител на тази група е Icona Vulcano Titanium за 2,5 млн. $.

Карбон от бъдещето

Главният съперник на титана е карбонът - композитен материал от полимер и епоксидна смола. Като неотстъпчивост той е идентичен с титаниевата сплав, само че е по-лек. По понятни аргументи, карбонът не ръждясва. Затова и той постоянно се употребява от производителите на премиум-автомобили. Съответно и цената е много висока - да вземем за пример при Pagani Huayra тя е към 1,3 млн. $.

Какво ни чака?

Трябва да се означи, че автомобилните производители все по-често употребяват алуминий, исполин и композитни материали при всеобщи модели. Например, рамата на BMW i3 е от алуминий и въглерод. При бюджетни коли от десетилетия насам част от детайлите са от пластмаса. А в случай че каросерията е от общоприета стомана, тя постоянно се подлага на двустранно поцинковане. 

В последна сметка един автомобил, създаден през 2010 година, стартира да гние по-късно в сравнение с автомобил от 1990 година Големите очаквания на промишлеността обаче са свързани с намаляването на цената на карбона, което може да докара до осъществяване на фантазията на множеството хора - да карат коли, които не ръждясват в никакъв случай.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР