automedia.investor.bgПопулярен мит сред шофьорите е, че при дъждовно време или

...
automedia.investor.bgПопулярен мит сред шофьорите е, че при дъждовно време или
Коментари Харесай

Опасен ли е круиз-контролът по време на дъжд

automedia.investor.bg

Популярен мит измежду водачите е, че при дъждовно време или на заледена настилка круиз-контролът е рисков. Според " способените " водачи, потреблението на тази система на влажен път води до аквапланинг, внезапно ускоряване и загуба на надзор върху автомобила. Дали обаче това в действителност е по този начин?

Главният инженер на северноамериканското поделение на Continental Automotive - Робърт Бийвър, изяснява в какво бъркат тези, които не харесват круиз-контрола. Трябва да се означи обаче, че Continental създава такива и други спомагателни системи за редица огромни автомобилни производители.

На първо място, Бийвър прецизира, че автомобилът е заплашен от аквапланинг единствено при съществено струпване на вода на пътя, в резултат на мощен дъжд. Протекторите на гумите би трябвало да отклоняват водата - аквапланинг се получава, когато гумите не са в положение да сторят това, автомобилът губи контакт с пътя и става неуправляем.

 Круиз надзор

Именно в този къс интервал на загуба на сцепление с пътя обаче се се задействат една или няколко системи за стабилизация и сигурност, показва Бийвър. Те изключват круиз контрола. Освен това автомобилът стартира да губи скорост. Някои коли, като да вземем за пример Toyota Sienna Limited XLE, автоматизирано изключват круиз-контрола, когато чистачките стартират да работят.

И това не се отнася единствено за колите от последните пет години - системата въобще не е нова. Подобна функционалност стана повсеместна с разпространяването на спомагателните системи. Дори колите от 80-те години на предишния век автоматизирано изключват круиз-контрола при леко натискане педала на спирачката.

Бийвър обаче показва, че потреблението на круиз контрола по време на дъжд може да попречи на удобното шофиране - лидерът ще би трябвало да обръща повече внимание на пътните условия. Не става дума за адаптивния круиз-контрол, който самичък дефинира скоростта и да понижава при нужда, а за " най-обикновения ", който просто поддържа заложената скорост, без да " прави " нищо друго. Според специалиста, казусът не се крие в самия круиз надзор, а в решението на лидера да го употребява в несъответствуващи условия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР