automedia.investor.bgНа най-замърсяващите автомобили ще бъде забранено да влизат в центъра

...
automedia.investor.bgНа най-замърсяващите автомобили ще бъде забранено да влизат в центъра
Коментари Харесай

Челен опит: Букурещ забранява трошките отпреди 2000 година

automedia.investor.bg

На най-замърсяващите коли ще бъде неразрешено да влизат в центъра на Букурещ от следващата година, а  посетителите с коли от провинцията ще заплащат дневна винетка, с цел да карат в града.  Тези две радикални ограничения бяха оповестени от кмета на румънската столица Габриела Фиря и след 45 дни публично разискване ще бъдат импортирани за гласоподаване в общинския съвет.

Планът планува на всички коли без екологичен документ, или със документи Евро 1 и Евро 2 (тоест всички, създадени преди 1999 година включително), да се забрани да влизат в необятния център на града. Онези, които са с регистрация в Букурещ или в обкръжаващия го окръг Илфов, въпреки всичко резервират правото да се движат в останалите елементи на столицата. На колите от провинцията със документ до Евро 2 напълно се не разрешава да навлизат в Букурещ.

Собствениците на коли с Евро 3 (произведени до 2004 година включително) ще могат да карат през центъра само  след закупуване на винетка вид Oxygen-С, която ще коства 75 леи (15 евро) на месец или 900 леи (190 евро) годишно.

Отделно кметът на Букурещ желае всички регистрирани другаде коли да заплащат винетка вид Oxygen-В, с цел да карат или минават директно през града. Нейната цена ще е 10 леи (2.1 евро) дневно или 1900 леи (402 евро) годишно.

" Най-важният фактор за замърсяването на въздуха е задушаващият авто трафик ", изясни Фиря, като подсети, че  единствено в Букурещ и Илфов към този момент са регистрирани над 1.6 милиона автомобила . " Букурещ стигна до нежеланото шесто място измежду най-замърсените градове в Европа... Да го знаем и да не предприемем нищо би било безсъвестно ", добави кметицата.

Според формалната статистика в града има към 120 000 автомобила със документ до Евро 2, на които по новите правила ще бъде неразрешено да се движат в центъра, и още 213 000 с Евро 3, които ще заплащат винетка.

Онлайн изследване на уеб страницата Hotnews демонстрира, че ограниченията на Фиря се радват на утвърждението на 56% от далите отговор, до момента в който единствено 25% считат, че те са популистки или несправедливи.

 Букурещ, трафик, ограничения

" Широкият градски център ", в който ще е неразрешено придвижването на остарели коли, е в действителност много обширна зона - почти еквивалентна на региона сред Централна гара и Лозенец и сред Красно село и Орлов мост в София

Букурещ стана легендарен с тежкия трафик и тапите в последните години. В миналогодишния показател за замърсеност на атмосферния въздух румънската столица в действителност зае шестото място, изпреварена единствено от Тетово и Скопие (Македония), Неапол (Италия), Тирана (Албания) и Торино (Италия).  В същата ранглиста София е на 19-о място от общо 72 града , като пред нея по замърсеност се класират Барселона, Рим, Пловдив, Париж, Солун, Санкт Петербург, Милано и Брюксел.
На дъното, т.е. с най-хубаво качество на въздуха, са Мюнхен, Малмьо, Стокхолм, Цюрих, Хелзинки и Рейкявик.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР