automedia.investor.bgКолкото по-мръсна, толкова по-ценна е изходната суровинаКритиката срещу водородното задвижване

...
automedia.investor.bgКолкото по-мръсна, толкова по-ценна е изходната суровинаКритиката срещу водородното задвижване
Коментари Харесай

Германци направиха гориво от мръсна вода

automedia.investor.bg

Колкото по-мръсна, толкоз по-ценна е изходната суровина

Критиката против водородното задвижване все още не е напълно голословна. Производството на водород е прекомерно енергоемко, прекомерно комплицирано и прекомерно скъпо. Решение на поставените въпроси, освен това извънредно, дава стартъп-фирмата от Берлин Graforce. Тя сътвори способ, който звучи като алхимия за мнозина – да извлича водород от отпадъчни води.

Йенс Ханке, математик и създател на компанията, изяснява: „ Обикновено водородът се извлича от чиста вода посредством класическа електролиза. Ние използваме плазмена физика, при която разграждаме водата безконтактно в нейните съставни детайли “. Нещо забавно – колкото повече въглеродни и азотни съединения се съдържат в нея, толкоз по-добре, тъй като това значи повече водород.

Патентованата технология на Graforce се назовава плазмализа, т.е. симбиоза от плазма и електролиза. Тя може да се употребява за всевъзможни отпадъчни води, т.е. от съоръжения за биогаз, за филтриране или за животни. В системата богатата на съединения вода се разделя благодарение на мощно електрическо поле. Съдържащите се в нея О2 и азот се изпаряват в атмосферата, до момента в който водородът се смесва с биогаз и се трансформира в по този начин наречения „ е-газ “, който може да се употребява в съвременни метанови коли. Последващият резултат е намаляването на нездравословните излъчвания на колите.

Нужното електричество за реализиране на плазмализата е единствено една трета от силата, нужна за електролизата. Според Ханке цената на водорода може да падне от 6-8 евро (в момента) на 3 евро. Освен това отпада и нужното авансово филтриране на водата. Ако електричеството бъде основано от възобновими източници, процесът става напълно безпристрастен за климата.

Graforce към този момент е сключила партньорство с Audi, като то ще обясни и какъв брой водород може да бъде смесван с биогаз, без моторът да стартира да тресе. Засега е ясно, че предлагано все още Audi G-Tron може да употребява 20 % водород в метана, без да би трябвало да бъде механически преоборудвано.

Първите коли, употребяващи безвредната примес от биогаз и водород към този момент са по пътищата.

Снимка: Graforce

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР