auto.blitz.bgПред нашия блок има една кола, от багажника на която

...
auto.blitz.bgПред нашия блок има една кола, от багажника на която
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи, ако 3 години не сте ходили с колата си на технически преглед

auto.blitz.bg

„ Пред нашия блок има една кола, от багажника на която пораства дърво, а следващата година може да роди и вишни. Стои като монумент, не съм я виждал в никакъв случай в придвижване, нито пък съм виждал нейния притежател. Докога общината ще търпи това? Целият град е претъпкан с трошки, които не се карат, само че заемат места за паркиране и пречат. Плащаме си всичко, в това число налог за колата на общината, а се оказва, че сме в неравностойно състояние по отношение на излезлите от приложимост коли. Заради тези таратайки хората паркират по тротоари, детски площадки и в тревните площи “, оплаква се столичен водач.

Стотици са автомобилистите, които споделят неговото мнение и желаят да привлекат вниманието на общината да разчисти към блоковете в жилищните квартали. Проблемът не е единствено в София. Грохнали непотребни коли, които пречат и загрозяват още повече околната среда, има и в по-малките, и в по-големите градове у нас.

Решение има и то е разказано в Наредбата за запазване на чистотата и ръководство на отпадъците на Столична община, която дава съображение за премахването на излезлите от приложимост коли. Такива наредби имат и останалите общини в България. По принцип има непрекъснато настоящи комисии, които обхождат кварталите за изоставени МПС-а и ги стикират, в случай че обаче се намират върху държавен или общински терен. Гражданите също могат да бъдат дейна страна и да сигнализират за коли трошки.

За София сигнали се подават в съответната районна администрация или в електронното деловодство на Столична община, обясниха от кметството. След това комисия ревизира на място сигнала и надлежно има ли съображение транспортното средство да се стикира за наложително пренасяне. В другите градове процедурата е сходна.

За да може едно МПС да бъде отстранено от улицата, изискването е да е излязло от приложимост и да се намира върху държавен или общински парцел.

Според специфична разпоредба излязлото от приложимост моторно транспортно средство (ИУМПС) е боклук,  отговарящ на едно или  на  повече от  тези  условия :

а) моторно транспортно средство с прекъсната регистрация, за което има категорично документално съобщение от лицензиран осигурител

б) моторно транспортно средство, на което не е удостоверен знакът за механически обзор за повече от две години от избраната му дата за идващ обзор за инспекция на техническата му редовност, при положение, че то се намира върху държавна или общинска благосъстоятелност (или простичко казано колата ви не би трябвало да е минавала общо 3 години на механически обзор. Ако това е било 2014 година или преди този момент, може да попаднете под „ ударите ” на наредбите.

в) изоставено записано МПС (което се намира върху парцел – държавна или общинска благосъстоятелност, изоставено е от притежателя си и той не се яви пред способените органи в тримесечен период от уведомяването му по надлежния ред).

Казано по различен метод, всяка една кола може да бъде стикирана, в случай че е налице един или няколко от следните критерии: върху стъклото няма настоящ знак за механически обзор (по-горе към този момент уточнихме какво се има предвид); няма предна и задна регистрационна табела и притежателят не може да се установи; табелите са от старите образци; колата е била открадната и е с прекъсната регистрация; има уверение за изплатена тотална щета; транспортното средство е било изоставено от притежателя и той не се е явил в тримесечен период от уведомяването му.
5 златни правила за дълъг живот на гумите
Освен за ръждясалите трошки, излиза, че всеки комшия, в случай че забележи, че колата ви от 3 години не е минавала механически обзор и ви има зъб, може да подаде сигнал в общината против вас и автомобилът ви да бъде стикиран за наложително пренасяне, без значение, че всеки ден ходите с него на работа. Както знаем, в България 70% от автопарка е остарял и не малко транспортни средства нямат годен механически обзор заради куп аргументи.

СБА се обърна с този въпрос и към администрацията на регион „ Люлин “, откъдето споделиха следното: „ Не единствено комшия може да подаде сигнал. Ние имаме особено образувана комисия, която непрестанно обикаля регионите и в случай че забележи подобен автомобил, ще му сложи стикер. Да караш автомобил без да е минавал механически обзор повече от 2 година от датата, на която е трябвало да се яви за подобен, е в действителност огромно нарушаване и съгласно нормативните актове той към този момент е старомоден. Може и да се употребява, само че за нас е без значение. След като няма удостоверен знак значи може да се приложи наредбата. Много хора стачкуват и че имат годна „ Гражданска отговорност ”, само че нас това още веднъж не ни интересува, тъй като наредбите са ясно написани и ние сме длъжни да ги изпълняваме “.

От регион „ Люлин ” прибавиха още, че процедурата за наложително унищожаване на ИУМПС се ползва и при някои частни случаи, като да вземем за пример за изгорели коли. Колата може да е безусловно нова с всички платени такси, налози, застраховки и т.н, само че отново ще бъде стикирана, тъй като е унищожена при пожар и съставлява боклук.

Каква е процедурата?

При определяне на ИУМПС комисията първо слага стикер-предписание за непринудено пренасяне, като се отбелязва датата. С това стартира да тече 3-месечен период. Собственикът се осведоми. Според наредбата, в случай че не бъде открит, залепването на стикера върху автомобила се смята за съобщение. В тримесечния период стопанинът на транспортното средство би трябвало да го махне от държавния или общински терен. Същевременно се изготвя констативен протокол за техническото положение на автомобила, в което се разказва външния му тип.

Ако в тези 90 дни собственикът не предприеме нищо и колата му продължава да стои паркирана върху държавен или общински парцел, се издава заповед за наложително пренасяне на излязлото от приложимост МПС. Преместването върху различен общински или държавен терен не стопира осъществяването на заповедта. МПС се репатрира от компания, която има контракт с общината, и се съхранява 14 дни на углавен паркинг. Собственикът може в този двуседмичен период да потърси возилото си, като в същото време заплати разноските по репатрирането и престоя на наказателния паркинг. Ако не го стори, колата се разкомплектова.

Заповед за наложително пренасяне се издава и когато ИУМПС не може да бъде разпознато заради липса на регистрационен или идентификационен номер и при неспособност притежателят да бъде открит. В сходни случаи обаче процедурата може да се удължи във времето, до момента в който полицията търси на кого е транспортното средство. При умрелите притежатели също има закъснение, до момента в който се издирят всички наследници.

В Наредбата за ръководство на отпадъците има планувана санкция от 300 до 1000 лева за физическо лице, което не съобщи излязло от приложимост моторно транспортно средство на площадки за запазване или в центрове за разкомплектоване (чл. 44, алинея 2 от Наредбата – когато ИУМПС се намира върху парцел държавна или общинска собственост).

В Наредбата се споделя още, че излязло от приложимост МПС може да се държи в частен парцел.

Оказа се, че в България има не малко каузи, при които притежатели съдят администрацията или компании за разкомплектоване на колите им, които са били стикирани като излезли от приложимост. Има такива, които губят делата. Но има и такива, които печелят.

Един от забавните проблеми се развива в Пловдив предходната година. Наследник на остарял ВАЗ завежда дело за нарязаната му за скрап кола, тъй като съгласно него тя не била излязла от приложимост. Старият руски автомобил не бил минавал на механически обзор повече от две години от датата, на която е трябвало да отиде на обзор, само че пък притежателят му плащал пътния налог и също така го употребил случайно. Съдът смята, че е безусловно без значение дали се заплаща налог или не и дали колата се употребява случайно. Според магистратите „ за квалифицирането на автомобила като ИУМПС не е решителен критерия за неговото обективно техническо положение, външен тип, благоприятни условия за употреба и възнаграждение на налог, а събитието дали автомобилът е с прекъсната регистрация  или  за него не е осъществяван периодически обзор за последните две години, като е без правно значение повода за неизвършване на тези прегледи. “

В този случай обаче правосъдният състав се произнася в интерес на притежателите, тъй като ответната страна не съумява да потвърди, че колата е била върху държавен или общински парцел./ auto.blitz.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР