Australian Open, трети кръгМатео Беретини – Карлос Алкарас 6-2 7-6(3)

...
Australian Open, трети кръгМатео Беретини – Карлос Алкарас 6-2 7-6(3)
Коментари Харесай

Тенис поезия! Беретини спря устрема на Алкарас в петсетово шоу


Australian Open, трети кръг
Матео Беретини – Карлос Алкарас 6-2 7-6(3) 4-6 2-6 7-6(5)

Мачът на шампионата и без подозрение един от мачовете на сезона! Матео Беретини устоя на натиска на Карлос Алкарас и се пребори за победа с 6-2 7-6(3) 4-6 2-6 7-6(5) и за място на осминафиналите на Australian Open.

Освен брилянтни механически умения, двамата демонстрираха психическа и физическа резистентност, почтена за най-отбрания хайлайф в Тура. Двубоят заслужаваше да завърши в шампионски тайбрек и едва ли е имало фен по трибуните и пред екраните, който да съжалява за тези над четири часа от живота си.

„Мисля, че на неговите години нямах даже ATP точки. Невероятен е, сподели на всички капацитета си, поздравления за него,“ сподели спечелилият за своя съперник след края на срещата.

Началото на мача бе фантастично за испанеца, който стигна до общо пет брейкбола в първите две подавания на съперника си и атакуваше от бекхенд и форхенд. Матео мъчно намираше противопоставяне на експанзията на младежа, само че скоро щурмът утихна.

При 2-2 Алкарас позволи серия от неточности, а усетил момента си, Беретини най-сетне влезе пълноценно в срещата и салдото на силите бързо се обърна. До края на сета италианецът записа два пробива и загуби единствено точка на собствен сервис, до момента в който съперникът му изглеждаше шокиран от развоя.

Когато втората част стартира с пробив за Беретини, изглеждаше като че ли опитът ще се окаже решителен в борбата за триумфа. Алкарас въпреки всичко стигна до тайбрек, само че в него противникът му се показа на доста високо равнище – 7-6(3) и задатък от два сета за международния №7.

Въпреки неприятната обстановка, в която се намираше, Карлос заигра още веднъж на удивително равнище. Форхендът му работеше фантастично и бе главен източник на уинърите му. Последваха доста равностойни минути, въпреки Беретини още веднъж да стартира да отстъпва по малко в разиграванията. При 4-4 Алкарас поведе с 0-40, проби и затвърди, с цел да подсигурява най-малко още един сет шоу.

Впечатление направи и желанието му постоянно да излиза на мрежата, когато играта му спори.

Четвъртият сет бе най-хубавия за испанеца в целия мач – доста малко неточности, все по този начин нападателен и диктуващ темпото. Матео не устоя дълго на този напън и се пропука.

В началото на решаващата част Беретини стъпи неприятно и имаше потребност от здравно спиране, само че за благополучие обстановката се размина без сериозна контузия . Алкарас сподели великодушие, откакто бързо се озова до сътрудника си, взе ракетата му и предложи помощта си. След подновяването на играта, борбата продължи на все толкоз високи обороти.

Във втората част на петия сет Беретини стартира да демонстрира признаци на отмалялост и противникът му започваше да печели предимство от главната линия. Началният удар обаче държеше италианеца напред в сета и систематично прехвърляше напрежението от другата страна на корта.

При 5-6 и 30-30 Алкарас организира точката брилянтно – къса, лоб и смач в края. Смачът обаче излезе в навън – мачбол за международния №7. Финалистът от Уимбълдън получи късмет да затвори дуела на втори сервис, само че сгреши от ретур. Всичко щеше да се реши в дълъг тайбрек.

Алкарас зададе темпото още от първата точка – форхенд по противоположния диагонал, форхенд по диагонала и бекхенд в дъното на корта: минибрейк. Беретини отговори уместно и резултатът стана 1-1. Грешките бяха доста малко, само че при 4-5 испанецът не откри топката в средата на ракетата и тя излетя надалеч в навън – 4-6 за неговия съперник. Седмият подложен усили задатъка си до 8-5, което му подсигурява, че ще сервира за успеха. Не му се наложи да го прави – при 5-9 Карлос позволи двойна неточност, която постави края на мача.

В идващия кръг Беретини ще се изправи против Себастиан Корда или Пабло Кареньо Буста.

Напред продължава и Гаел Монфис, който също се намира в чудесна форма. Негов конкурент на осминафиналите ще бъде Миомир Кецманович. Французинът отстрани Кристиан Гарин с 7-6(4) 6-1 6-3, а сърбинът – Лоренцо Сонего с 6-4 6-7(8) 6-2 7-5.

Денис Шаповалов преодоля Рейли Опелка със 7-6(4) 4-6 6-3 6-4 и чака Зверев или Албот в четвърти кръг.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР