Аукционната къща RM Sotheby`s обяви за продан паметен ретро автомобил,

...
Аукционната къща RM Sotheby`s обяви за продан паметен ретро автомобил,
Коментари Харесай

Jaguar SS 100, продажбата му на търг и кога британската компания сменя срамното си име

Аукционната къща RM Sotheby`s разгласи за обмен незабравим ретро автомобил, считан от специалисти и колекционери за последната същинска спортна машина, създадена преди Втората международна война.

Той се споделя SS 100, само че умерено можете да го наричате Jaguar SS 100, тъй като SS (Swallow Sidecar Company) е остарялото име на английската компания Jaguar. След края на войната, името небрежно е заменено, поради очевидната му аналогия с това на паравоенната групировка SS под ръководството на Хитлер.

От тази кола са били създадени единствено 118 бройки, а тази е една от тях. Тя е оборудвана с 3.5-литров мотор и е създадена през 1937 година. Историята й е богата - взела участие е в редица рали съревнования, измежду които известното Flying Scotsman.

Интересното е, че това е една от първите коли от този модел, които са с напълно железно шаси, тъй като в по-ранните версии носещата структура е била направена от дърво. По този метод инженерите са подобрили издръжливостта на шасито и устойчивостта му на извъртане, което от своя страна е подобрило доста държанието на колата на пътя.

По същото време са били направени промени и по купето, което е станало по-широко. Вратите са сменени с по-големи, а работният размер на мотора е повишен от 2.7 на 3.5 литра. Мощността доближава 125 к.с., което за края на 30-те е доста достижение, изключително имайки поради оптималната скорост от 160 км/ч.

Производството е прекратено в края на 30-те поради експлоадирането на Втората международна война, а компанията трансформира фокуса си и се концентрира в производството на седани.

Конкретната кола, препоръчана от RM Sotheby`s, излиза от завода в Ковънтри през декември 37-а с черен кожен салон и черен екстериорен цвят, който Jaguar назовава Gunmetal. Историята й по-късно се губи до 1985 година, когато попада в ръцете на лондонски колекционер, който през 1994 година я продава на германеца Герхард Града.

От Sotheby`s настояват, че точно той реставрира колата изцяло, което включва цялостно възобновяване на купето, интериора и 6-цилиндровия редови мотор. Града прави една-единствена смяна - сменя фабричния Gunmetal цвят и към този момент колата е боядисана в мрачно зелено, което е класическа спортна разцветка за английските спортни коли от това време. След това колата взе участие в безчет ретро ралита в Германия, Италия и Чехия.

Страхотна история на един същински впечатляващ автомобил, който търси нов притежател. Каква ще бъде крайната цена, към този момент остава незнайно. Търгът е плануван за 5 февруари в Париж. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР