Аудио и видеозаписите, направени със СРС по повод уговарянето на

...
Аудио и видеозаписите, направени със СРС по повод уговарянето на
Коментари Харесай

Пълен обрат на заседанието по делото срещу Иванчева!

Аудио и видеозаписите, направени със СРС във връзка уговарянето на подкупа, който е поискала някогашната кметица на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева от строителния бизнесмен Александър Ваклин, не бяха слушани по време на правосъдното съвещание в спецсъда. Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и медиаторът Петко Дюлгеров са подсъдими за приемането на 70 000 евро рушвет от Ваклин, които били първи транш от 500 000, с цел да придвижат преписката му за градеж в жк „ Младост 4 “, написа " Монитор ". 

„ Искаме аудиозаписите да се изслушат в целокупност, а освен в обособени часове, с цел да не се извежда смисълът на диалога отвън подтекста “, съобщи един от тримата прокурори по делото. Съдия Иво Хинов обаче отхвърли настояването и одобри това на подсъдимите и отбраната им да бъдат пуснати единствено записите, в които съгласно Иванчева и Петрова има разминавания сред това, което се чува и това, което е записано на хартия, така наречен ВДС /веществени доказателства/. След това по лист, даден на съда от юристите, техническо лице стартира да пуска на екран посочените аудио и видеофайлове. Някои от тях прозвучаха по 2,3 пъти, след което съдът питаше юристите и обвинителите какво чуват и споделяше самият той какво е чул.

Оспорванията на Иванчева и Петрова се оказаха много семпли – в един случай те обявиха, че на записа се чува „ направи “, във ВДС-а е записано „ направиш “. В други дешифрирания тук-там, където е записано „ не се схваща “ те твърдяха, че са чули думи като „ очаквам “, тебе “, „ прайме “, „ алтернатива “.

Макар че в залата прозвуча единствено дребна част от записите с „ бръмбари “, стана ясно, че сред Дюлгеров и Ваклин е имало многократни диалози напролет на 2018 година В един от тях медиаторът споделя: „ Тя е кукувица “, явно визирайки Иванчева. „ Важно е нещата да се докарат до дъно. Тя ще ти приказва да направиш подаяние. Ти нали искаш да поемеш ангажимент “, споделя Дюлгеров. „ Нали парите са контрактувани с нея? “, пита Ваклин. „ Да, да. Това просто по този начин прайме “, дава отговор Дюлгеров. В различен фрагмент от диалог прозвучаха думите на Ваклин: „ Тя може да вземе парите и да не върне /преписката в общината – б.р./още 10 месеца “. „ Не,бе, ще го върне, не се притеснявай “, отвръща Дюлгеров.

„ Страшно съм обезпокоен. Каква ми е гаранцията? Започна ли да разходвам парите на англичаните, няма връщане. Това са чужденци. Как да им обясня, че ще дам едни пари на консултанти. Тя може да ме пусне по пързалката и да не пусне оповестяването още 10 месеца. Тя като се затвори в общината, аз по какъв начин да стигна до нея?. Дали изобщо да вярвам. Ако се загубат тия пари, ти не можеш да ми ги върнеш “, споделя Ваклин. „ Не се притеснявай. Няма бе, човек, подсигурявам “, успокоява го Дюлгеров. „ Да ме оставят като някое пионерче да заставам. И заместничката, една черничка. Нещата ще ги дам “, ядосано споделя Ваклин. „ Даваш нещата, като не пусне, връщам ти всичко, сбогом и край “, успокоява го Дюлгеров и по-късно добавя: „ Пита ме през днешния ден нещата в теб ли са “. „ Те ми бяха в джоба, отвръща Ваклин.

За следващ път Иванчева и Петрова демонстрираха отчуждение с Дюлгеров. Преди съвещанието и по време на почивките те стояха на допустимо най-далечно разстояние от него.

„ Очевидно не се откриха кой знае какви несъответствия сред записаното в протоколите по направените ВДС-и от употребяваните СРС. Нищо в смисъла на диалозите не е записано превратно или неразбираемо, каквото се чуваше, това е записано като смисъл. Думите на господин Ваклин в записите изцяло обслужват обвинителната теза на един откровен човек сърдит от изнудващи го хора за доста пари. Във файловете се вижда по какъв начин единият от подсъдимите активно изнудва потърпевшото лице.

Файловете са доста повече и за жалост нашите претенции да бъдат чути не бяха възприети. Щеше да бъде доста по-интересно в обществено правосъдно съвещание да се чуят в действителност всички материални доказателствени средства по експлоатираните СРС, всички диалози сред подсъдими лица и изнудвано лице. Обективността и публичността го изискваше “, разяснява пред публицисти единият от прокурорите по делото.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР