ътрудничеството между Китай и петте държави-членки на Евразийския икономически съюз

...
ътрудничеството между Китай и петте държави-членки на Евразийския икономически съюз
Коментари Харесай

Китай и Русия ускоряват бягството от долара

ътрудничеството сред Китай и петте държави-членки на Евразийския стопански съюз се за ускорява с развиването на проекта „ Един пояс, един път”, написа „ ”.

Вече все по-сериозно се преглежда концепцията за основаването на нова евразийска парична и финансова система.

Така, подкрепеният от Русия стопански и търговски блок, ще понижи зависимостта си от щатския $ и еврото при търговията с Китай.

Евразийският стопански съюз (ЕАИС), аналог на Европейския съюз, включва пет страни: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия. Той обезпечава свободен поток на артикули и икономическо съдействие сред тези страни. Въпреки това няма единна валута.

Сергей Глазйев, министър на интеграцията и макроикономиката на ЕАИС и някогашен консултант на съветския президент Владимир Путин, съобщи предишния понеделник на онлайн среща, че като част от съдействието с Китай, съюзът ще усили потреблението на националните валути.



„ Русия и Китай са основали свои лични платежни системи, система за електронен продан на информация сред банките, само че бизнес участниците към момента са доста бавни в потреблението на тези детайли на инфраструктурата и по този начин работят в задгранична валута”, сподели Глазйев. „ Смятам, че е належащо коренно да обърнем обстановката, да създадем лична евразийска парична и финансова система. Това би ни застраховало от опасности, би било надеждно, транспарантно, комфортно, дейно и не би било обременително за бизнес участниците”.

В момента в границите на ЕАИС към 50% от покупко-продажбите се правят в национални валути, а при търговия с Китай делът на потреблението на национални валути е единствено 15%.



Глазйев също по този начин акцентира незабавната нужда от стабилизиране на обменните курсове на националните валути на страните членки на блока, основаване на евразийски обменни и ценови механизми и въвеждане на тласъци за търговията в национални валути.

Това предложение се изяснява с обстоятелството, че Русия и Китай от известно време се пробват да понижат зависимостта си от щатския $.

От 2014 година Съединени американски щати употребяват контрола си върху световната финансова система, с цел да постановат наказания на Русия. Освен това тази година Вашингтон глоби редица водачи и компании на китайската комунистическа партия за ролята им в ограничението на автономията на Хонконг и построяването на острови в противоречивото Южнокитайско море, както и за нарушавания на правата на мюсюлманските малцинства в Китай.



Китайско-американските връзки се утежняват и Пекин се пробва да форсира приемането на юана в световните заплащания, с цел да понижи въздействието на Съединени американски щати.

Според Централната банка на Русия и Федералната митническа работа през първото тримесечие на тази година единствено 46% от двустранната търговия сред Русия и Китай се е направила в щатски долари, това е първият път, когато делът на потреблението на $ пада под 50%. Настоящата обстановка е радикално друга от тази през 2015 година, когато съвсем 90% от двустранната търговия бе в щатски долари.

Намаляването на каузи на $ обаче към този момент става за сметка главно на еврото. Делът на единната европейска валута в търговията сред Русия и Китай доближи рекордните 30%, до момента в който този на юана е 17%, а на рублата, единствено 7%.



В допълнение към търговията Москва и Пекин също се пробват да засилят финансовото си съдействие, с цел да ускорят откъсването от $.

Москва разгласи предходната година, че възнамерява за първи път да емитира облигации в юани, надявайки се да притегли китайски инвеститорски интерес към съветския дълг и да спомогне за определянето на цените на варианти за обезпечаване на скъпите бумаги, деноминирани в рубли и юани, заобикаляйки щатския $.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР