Атракция от световна величина може да привлича милиони туристи край

...
Атракция от световна величина може да привлича милиони туристи край
Коментари Харесай

Археологическо чудо край Пазарджик, милиони туристи тръгват натам СНИМКИ

Атракция от международна големина може да притегля милиони туристи край Пазарджик, в случай че бъде социализирана и отвори порти за гости. Древният Град на птиците при село Юнаците пази златни декорации на над 6000 години, само че е едва прочут у нас, написа "Марица ".

Селищната могила, известна още като Плоската могила, се намира на 8 км западно от Пазарджик. В нея през годините са разкрити остатъци от най-малко 30 селища, изграждани последователно едно над друго, които свидетелстват, че през разнообразни интервали там е живяло друго население в течение на над 6000 години.

Преди и в този момент – по какъв начин се обличат дамите в Истанбул

Могилата е ситуирана на ниска речна тераса на десния бряг на тогавашното корито на р. Тополница (сега течаща по-далеч на изток), на към 5 км от вливането й в река Марица, написа уеб сайтът azbukari.org.

Могилата се състои от останките от най-малко 30 селища, изграждани последователно едно над друго (т. нар. строителни хоризонти). Те свидетелстват, че могилата е била населявана в в границите на над 6000 години, през разнообразни интервали и от друго население.



На върха на могилата е потвърдено, че е съществувал феодален некропол с християнски погребения. През римския интервал (ІІ-VІ в. сл. Хр.) върху селищната могила, която тогава е представлявала комфортно нагорнище измежду равната котловина в близост, е издигнато малко барикада. То е било подсилено и посредством трап към могилата.

Това барикада и средновековният некропол в забележителна степен са нарушили най-горните селища от могилата, отнасящи се към Ранната и Късната желязна ера. Частично са засвидетелствани останките от две селища, изграждани едно над друго, от Ранната желязна ера (Х-VІ в. прочие Хр.) и от Късната желязна ера (V-IV в. прочие Хр.).

Според учените Протоград умерено може да претендира, че е най-старият град в Европа.

През лятото на 2019 година, по време на разкопките в селищната могила край Юнаците, археолозите не престават да вършат сензационни разкрития. Мистериозният античен протоград на Птиците продължава да изумява даже учените.



Над 100 000 квадратни метра е била площта на селището, като археолозите след 18 години проучване на терена към момента не са стигнали до границите му. За съпоставяне – открити в Месопотамия и Шумер селища с повърхност към 10 дка са определяни от учените като градове. Този край Юнаците е най-малко десетократно по-голям.

Има и ясни данни за високо развита цивилизация, за общество със стройна организация, за хора с естетически нюх. Сред любопитните разкрития е нещо като кей, до който се е стигало с лодки. Знае се, че по това време река Тополница е минавала край цитаделата на селището.

Още по-сензационната вест е, че е бил и пристанище. Екипът на доцент Явор Бояджиев е разкрил част от същински търговски транспортен съд. Става дума за предната част на огромен кораб, което удостоверява, че тогава реките Тополница и Марица са били плавателни. А това е създавало условия за оживена търговия и друга стопанска активност, което на собствен ред е благоприятствало за развиването на изкуствата и религиозните култове.



Край село Юнаците археолозите от българо-гръцкия екип до момента са разкрили градски стени, врата на огромно населено място, както и трап със защитна стена. До нея е открит скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е умрял при защитата на античния град. Интересно е, че е заровен с едната ръка под гърба, а другата – до тялото.

„ Касае се за цивилизация от каменно-медната ера на 6800 години “, изяснява доцент доктор Явор Бояджиев. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа – отпреди 26 века. Артефактите и находките, които накараха учените да заключат, че това е най-древният град в Европа, бяха открити предходната година.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР