Атракционен влак, в чиято композиция са включени вагони, с които

...
Атракционен влак, в чиято композиция са включени вагони, с които
Коментари Харесай

Влак, возил величия, мина през Пазарджик

Атракционен трен, в чиято комбинация са включени вагони, с които са пътували царски особи и Тодор Живков, мина тази неделя през Пазарджик. Ретро влакът дойде на гарата малко след 12 на обяд, а половин час по-рано зарадва и хората на гара Септември. Воаяжът с исторически акцент е във връзка 130-годишнината на БДЖ.

Парен локомотив № 05.01 бе отпред на композицията, теглейки вагона на царя, персоналния вагон-салон на кралица Йоанна от „ Корона експрес ” и ресторант-вагона на Тодор Живков от държавния трен от 80-те години „ Витоша експрес ”. Маршрутът му бе София-Септември-Пловдив-Карлово-София.

Вагоните от „ Корона експрес “ са били предопределени за формалните пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Това са вагон-салони и профилирани вагони с разнообразно функционално предопределение.

Трите вагон-салони от композицията с номера 050, 051 и 052 са надлежно за цар Борис III, кралица Йоанна и принц Кирил. Произведени са през 1938-1939 година в Германия. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня. С първокласното си обзавеждане и съвършени за времето си динамично-ходови качества, те обезпечават висок комфорт при пътуването.

Запазен е и специфичният вагон, в който са пътували комунистическият водач Тодор Живков и членовете на Политбюро на Българска комунистическа партия. Интересът на хората да се допрян до предишното, подарявайки си освен разходка, само че и шоу на колела, е голям. А предишното може да донесе на държавната компания освен положителни облаги, само че и доверието на пасажерите.

Локомотивите серия 05.00 са предопределени за возене на бързи и експресни влакове по линии с наклони до 1,5 %. Със своята градивна скорост от 120 км/ч те са най-бързоходните парни локомотиви в БДЖ. Тази серия локомотиви, дружно със серия 03.00 са най-модерните в БДЖ. Парната машина е трицилиндрова, система „ Drilling “.

Редовната употреба локомотивите продължава до 1972 година – към 30 години. Първоначално са оставени в запас, а през 1975-76 година са бракувани. Нарязани са за остаряло желязо, като е непокътнат 05.01 (в Стара Загора) за музейната сбирка на БДЖ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР