Атрактивните огромни миди, които се наблюдават от около две седмици

...
Атрактивните огромни миди, които се наблюдават от около две седмици
Коментари Харесай

Големите миди край Русе се оказаха китайски нашественици

Атрактивните големи миди, които се следят от към две седмици на брега на Дунав в Русе, се оказаха инвазивен завоевател от Китай, оповестява „ Дарик ".

От фотосите, изпратени до Българска академия на науките, експертите от отдел „ Биоразнообразие и екосистеми " са установили, че става дума за китайска блатна мида.

Първите данни за съществуването ѝ в река Дунав са от 2005 година, а наблюденията сочат, че популацията на типа се развива с бурни темпове. Тя не е рискова непосредствено за останалите скотски типове, само че нападна главно директните си български съперници - два типа блатни миди, като лимитира питателните им запаси.

Новият завоевател към този момент се следи и по притоците на река Дунав, като да вземем за пример в река Янтра към този момент е достигнал над Велико Търново, разяснява Теодора Тричкова от Българска академия на науките. Тя показа, че при тях са постъпили екземпляри с размер от 22 сантиметра, като има сигнали и за екземпляри с размер до 26 сантиметра.

В същото време русенци не престават да събират черупките от мидите, най-много като сувенир. Жените споделят, че ги обработват с белина, след което те добиват разнообразни цветови окраски - оранжево, кафяво, жълто, и се трансформират в забавен фон с цветове и размери.

Рибарите от своя страна разясняват, че от тези миди става идеална примамка за сом. Нашествието им се следи нормално при започване на месец август, когато температурата на водата се покачва. Част от мидите мигрират към по-хладни води или умират и течението на реката ги изхвърля на брега.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР