Атомните учени настроиха своя Часовник на Страшния съд толкова близо

...
Атомните учени настроиха своя Часовник на Страшния съд толкова близо
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд отново е на 90 секунди от полунощ

Атомните учени настроиха своя " Часовник на Страшния съд " толкоз покрай среднощ, колкото в никакъв случай до момента , съобщи Ройтерс. Актът им се базира на дейностите на Русия във връзка с нуклеарните оръжия на фона на нейната инвазия в Украйна, войната в Газа и влошаващите се климатични промени като фактори, водещи до риска от световна злополука.

Подобно на предходната година, часовникът е надъхан на 90 секунди до среднощ - теоретичната точка на унижоение. Учените сверяват часовника въз основа на " екзистенциалните " опасности за Земята и нейните хора като нуклеарна опасност, изменение на климата и разрушителни технологии като изкуствения разсъдък и новите биотехнологии.

" Горещите точки на спорове по света носят опасност от нуклеарна ескалация, изменението на климата към този момент предизвиква гибел и заличаване, а разрушителните технологии като изкуствения разсъдък и биологичните проучвания напредват по-бързо от техните защитни ограничения ", съобщи Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на бюлетина на атомните учени. По думите й запазването на ситуацията от миналата година не е индикация, че светът е постоянен.

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел основава Часовника на Страшния съд през 1947 година, с цел да предизвести обществеността какъв брой близо е човечеството до унищожаването на света.

Руската инвазия в Украйна увеличи напрежението със Запада до най-опасните равнища от Студената война насам. Краят на войната в Украйна наподобява отдалечен, а потреблението на нуклеарни оръжия от Русия в този спор остава сериозна опция, акцентира Бронсън.

През 2023 година със Съединените щати, който лимитира стратегическите нуклеарни арсенали на двете страни. Съединените щати и Русия държат близо 90% от нуклеарните бойни глави в света , задоволително, с цел да унищожат планетата неведнъж. Освен това Русия разположи и тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

През октомври 2023 година избухна война сред Израел и терористичната формация " Хамас ". Израелските удари в линията Газа лишиха живота на повече от 25 000 души, множеството от които цивилни. Като нуклеарна страна, дейностите на Израел са ясно свързани с полемиката за часовника на Страшния съд. Особено безпокойствие е, че спорът може да ескалира по-широко в района, създавайки по-голяма стандартна война и привличайки повече нуклеарни сили или съвсем нуклеарни сили, уточни Рейчъл Бронсън.

Когато Часовникът на Страшния съд е основан за първи път, най-голямата заплаха поражда от нуклеарните оръжия. Изменението на климата беше претеглено като фактор за първи път през 2007 г . 2023 година се трансформира в най-горещата. Както световните, по този начин и температурите на морската повърхнина в Северния Атлантик счупиха върхове.
 Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоизтребление на планетата
Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоизтребление на планетата

Заради войната на Русия, това е най-близката му точка до среднощ в историята на света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР