Атомните електроцентрали трябва да бъдат спрени до края на годината,

...
Атомните електроцентрали трябва да бъдат спрени до края на годината,
Коментари Харесай

Германия може да удължи ползването на ядрена енергия

Атомните електроцентрали би трябвало да бъдат спрени до края на годината, само че войната на Русия в Украйна и газовата рецесия може да принудят Берлин да премисли проектите си.

Правителството обмисля да позволи на оставащите атомни електроцентрали да работят по-дълго. В рамките на " стрес тест " ще се проучва дали запазването на работата на немските нуклеарни електроцентрали като Kernkraftwerk Isar в Есенбах може да увеличи енергийната успеваемост.

В понеделник немското държавно управление уточни евентуална смяна по отношение на прекъсването на трите оставащи атомни електроцентрали в страната до края на годината, като съобщи, че Берлин ще проучва дали оставянето на тези уреди да работят по-дълго може да помогне за повишение на енергийната сигурност.

Говорител на Министерството на стопанската система и опазването на климата съобщи пред кореспонденти в Берлин, че държавното управление е упълномощило на доставчиците на сила да проведат стрес тест за електрическата мрежа на Германия, с цел да се дефинира дали доставките на електрическа енергия могат да бъдат обезпечени тази зима, даже в случай че има съществени разстройства, като да вземем за пример Русия да спре доставките си на газ, който частично се употребява за произвеждане на сила в Германия. Този стрес тест ще бъде извършен при по-строги догатки спрямо предходния тест напролет, сподели представителят и добави, че той ще бъде " финализиран през идващите седмици ".

От решаващо значение е, че заместник-говорителят на държавното управление също по този начин удостовери, че резултатите от стрес теста биха могли да оправдаят удължаването на потреблението на атомните електроцентрали. " От самото начало въпросът за атомните електроцентрали не е идеологически за немското държавно управление, а чисто механически, който е бил обект на експертни оценки и в този момент ще бъде подложен на такива още веднъж при по-строги условия ", съобщи държавният представител.

Постепенното прекъсване на последните три атомни електроцентрали в Германия е извънредно сензитивен въпрос за ръководещата коалиция: Зелените, които ръководят дружно със социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП), упорстват за преустановяване на потреблението на нуклеарна сила до края на тази година и до понеделник това беше формалната позиция на държавното управление.

СвДП обаче мощно се застъпва за разширение на потреблението на нуклеарната сила в изискванията на актуалната рецесия, като твърди, че това ще понижи нуждата от потребление на газови електроцентрали за произвеждане на сила и по този метод ще спомогне за ограничение на общата взаимозависимост на Германия от съветския газ. Икономистите обаче оспорват този мотив.

Отделно от това в понеделник канцлерът Шолц упрекна и съветския президент Владимир Путин, че използваизноса на сила на страната си като оръжие, както и износа на украинско зърно, чието излизане от Черно море Москва сега блокира.

" Москва не се тормози да употребява доставките на зърно и енергийните доставки като оръжие. Трябва да заемем твърда позиция против това ", съобщи Шолц на конференция в Берлин. /БГНЕС, " Политико "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР