Атомната енергия ще даде на Полша енергийна сигурност, ще запази

...
Атомната енергия ще даде на Полша енергийна сигурност, ще запази
Коментари Харесай

Атомната енергия ще даде сигурност на Полша

Атомната сила ще даде на Полша енергийна сигурност, ще резервира индустриализацията ѝ конкурентноспособна и ще помогне за реализиране на въглероден неутралитет. Това разгласи министърът по въпросите на климата Михал Куртика по време на интернационален webchat, проведен от Агенцията за нуклеарна сила (AЯЕ).

В диалог с генералния шеф на Агенцията - Уилям Магууд, Куртика посочи, че задачата пред Полша е до 2040 година да понижи каузи на въглищата в електроенергийния си микс от 80% на 32% и да построи сред 6 и 9 гигавата атомни мощности, които да обезпечат до 18% от общото производството на електрическа енергия в страната. По думите му страната възнамерява да стартира построяването на първия си атомен реактор през 2026 година, а до 2040 година да пусне в употреба общо шест енергоблока, съобщи World Nuclear News.

Полша ще „ резервира стандартните централи, колкото е належащо за енергийната сигурност, само че построява електроенергийна система с нулеви излъчвания, в която значима част заема атомната енергетика “, безапелационен бе той. Генералният шеф на АЯЕ Уилям Магууд разяснява, че в случай че проектите на Полша за нови енергоблокове се осъществят, това ще трансформира страната в един от най-големите производители на атомна сила в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР