Атомната енергия е необходимият енергиен източник, който ще подпомогне разработването

...
Атомната енергия е необходимият енергиен източник, който ще подпомогне разработването
Коментари Харесай

Малки модулни реактори ще захранват златни находища в Русия

Атомната сила е нужният енергиен източник, който ще подкрепи създаването на златното находище Кючус в региона на Якутия. Това разгласи министърът на естествените запаси и околната среда на Русия Александър Козлов.

Правата за развиване на находището бяха продадени на търг, а опциите за разполагане на дребен модулен реактор, който да обезпечава електрическа енергия, са значима част от плана. За задачата ще бъде построена дребна атомна електроцентрала в региона, която да създава към 55 MWe от един реактор РИТМ-200Н. Очаква се строителният лиценз на централата да бъде подготвен през 2024 година.

Компанията „ Белое Золото “ завоюва търга за рандеман на естествени запаси от мина Кючус, чиито потенциал се прави оценка на 250 тона злато. Според изискванията на търга до 30 юни 2028 година концесионерът би трябвало да стартира да употребява атомна сила от дребната АЕЦ в района на Якутия. Освен това той е задължен да обезпечи равнище на произвеждане на най–малко 10 тона злато годишно от датата на излизане на планова мощ.

„ Атомната сила ще даде опция освен за създаване на находището, само че и за доставяне с сила на околните територии “, сподели Козлов. Русия ще разчита на атомната сила и за създаването на друго огромно находище на минерали в Арктика. Става дума за Баимското находище за мед и злато в района на Чукотка. Според проектите на страната от 2027 година находището ще се зарежда от две плаващи АЕЦ, всяка с два енергоблока РИТМ-200М.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР