Атомната електроцентрала в Чернобил и околностите й показват повишени нива

...
Атомната електроцентрала в Чернобил и околностите й показват повишени нива
Коментари Харесай

20 пъти превишаване на радиацията около Чернобил заради войната

Атомната електроцентрала в Чернобил и покрайнините й демонстрират нараснали равнища на радиация три дни след боевете сред украинските и съветските войски в района.

Онлайн данните от автоматизираната система за радиационен мониторинг на Чернобилската зона за изключване демонстрират, че гама-лъчението се е нараснало двадесет пъти над нормалните равнища в голям брой точки за наблюдаване, което чиновници на украинската нуклеарна организация отдават на радиоактивния прахуляк, провокиран от придвижването към централата.

Като едно от най-радиоактивните места в света, огромни елементи от зоната на Чернобил бяха затворени след случая в украинската атомна електроцентрала през 1986 година Тогава две детонации в реактора прекатурнаха нейния 2000-тонен похлупак, като това покри близките 2600 квадратни километра с радиоактивен прахуляк. След евакуацията на хората и потушаването на нуклеарния пожар, при който починаха доста пожарникари, реакторът беше запечатан и регионът беше неразрешен за обитавяне от хора в идващите 24 000 години.

Клер Коркхил, професор по разграждане на нуклеарни материали в университета в Шефилд във Англия, написа в Twitter, че гама радиацията към централата в Чернобил „ наподобява се е нараснала с към 20 пъти спрямо преди няколко дни “.

Украинските управляващи потвърдиха, че има превишение на радиационния декор, само че той не е рисков за хората.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР